Uitbreiding: Uniform Platform

Steeds meer mensen reizen graag via Schiphol en daardoor zetten steeds meer luchtvaartmaatschappijen grotere vliegtuigen in van en naar Amsterdam. Soms is het nodig om deze zo genoemde widebody-vliegtuigen tijdelijk te parkeren als hiervoor geen ruimte is aan de gate. Om dat te faciliteren, hebben we extra bufferruimte nodig. Zo snel mogelijk. Daarom breiden we één van onze bufferlocaties, het Uniform platform, uit. Met de verbouwingen tussen nu en 2020 komen er zeven bufferposities bij en wordt het Uniform platform een platform waar je ‘U’ tegen zegt.

Nu
plek maken voor widebodies
Morgen
wijds parkeren

Facts & figures

Jaarlijks landen steeds meer widebody-vliegtuigen (vliegtuigen met twee of meer gangpaden) op Schiphol. Dan moet er natuurlijk wel voldoende plek zijn om die kwijt te kunnen. Als er onvoldoende ruimte is om (tijdelijk) te parkeren, kunnen wachttijden oplopen. En dat is vervelend voor reizigers, luchtvaartmaatschappijen maar ook de luchtverkeersleiding. Belangrijk dus dat we extra bufferruimte creëren.

Een bufferlocatie die relatief dicht bij de gates ligt is het Uniform platform. Op dit moment biedt het platform ruimte voor vijf widebody-vliegtuigen (of 10 narrowbodies), maar dat is niet genoeg voor de huidige toestroom. Met de verbouwingen tussen nu en 2020 komen er zeven parkeerplekken bij. Zo breiden we het Uniform platform uit van vijf naar twaalf plekken.

Planning

We breiden het Uniform platform uit in fases. In de eerste fase gebruiken we de toekomstige rijbaan tijdelijk als bufferlocatie en groeien van vijf naar negen plekken. In de tweede fase breiden we verder uit, waardoor in 2020 twaalf plekken aanwezig zijn.

Insiders info

  • Bekabeling dieper de grond in

    Bij het nieuwe Uniform platform loopt een pilot om de bekabeling dieper onderin de asfaltlagen aan te brengen. In kokers. ‘Op de lange termijn is dat stukken makkelijker en voordeliger.’

Nu vragen? Straks een antwoord

tomorrow@schiphol.nl