Reizen en kinderen - Let goed op de kleintjes

Als je met een of meerdere jonge kinderen reist, gelden er speciale regels, voorschriften én voordelen. Deze verschillen sterk per luchtvaartmaatschappij. Neem daarom altijd contact op met de maatschappij waarmee je vliegt voordat je op reis gaat.

Reizen en kinderen

Toestemming van de ouders

Als je alleen reist met een minderjarig kind (tot 18 jaar), moet je kunnen aantonen dat je toestemming hebt van de (andere) ouder(s). Reis je zonder deze toestemming, dan kun je door de Koninklijke Marechaussee worden tegengehouden. Dit gebeurt preventief om kinderontvoering te voorkomen. Kijk op de site van het Ministerie van Defensie voor meer informatie en het toestemmingsformulier.

Speciaal tarief voor kinderen

Wanneer je een vlucht boekt, worden er voor kinderen vaak lagere prijzen gerekend dan voor volwassenen. Bij veel luchtvaartmaatschappijen gelden er verschillende tarieven voor baby's (tot 2 jaar), kinderen (van 2 tot 12 jaar) en volwassenen (vanaf 12 jaar). Er zijn ook maatschappijen die voor kinderen vanaf 2 jaar al het volwassenentarief rekenen.

Vanaf welke leeftijd mag een kind alleen vliegen?

Jonge kinderen mogen niet reizen zonder begeleider. De minimumleeftijd van de kinderen en bevoegde begeleiders verschilt sterk per luchtvaartmaatschappij. Soms kun je tegen betaling begeleiding aanvragen bij je luchtvaartmaatschappij. In dat geval worden kinderen op Schiphol, tijdens de vlucht en op de bestemmingsluchthaven opgevangen door een medewerker. Check de website van jouw airline voor meer informatie.

Kinderservice aan boord

Veel luchtvaartmaatschappijen bieden speciale speelpakketten en kindermaaltijden aan. De maaltijden moet je altijd vooraf reserveren bij de maatschappij waarmee je vliegt.

Buggy's en kinderwagens

Ook voor buggy's en kinderwagens verschillen de regels per luchtvaartmaatschappij. Over het algemeen kun je inklapbare buggy's meenemen tot aan de gate, waar ze door een medewerker in het vrachtruim van je vlucht worden geplaatst. Kinderwagens en niet-inklapbare buggy’s moet je meestal al bij het inchecken afgeven.

Op schoot of in een aparte stoel?

Of je een aparte stoel moet reserveren voor je jonge kind(eren) verschilt per maatschappij. Wil je een kinderstoeltje meenemen? Check dan welke eisen er door je maatschappij aan worden gesteld.

Reizen met een ziek kind

Heeft je kind een besmettelijke ziekte als de bof, kinkhoest, mazelen of waterpokken? Dan heb je voor hem/haar een medische verklaring nodig, waarin staat dat het veilig is om te vliegen.

Zorg voor je baby

Als je voor of na je vlucht je baby wilt verschonen of wilt kolven, kan dat bij één van de vele ‘Baby Care’-plekken op onze luchthaven. Deze zijn te vinden bij de toiletten.

We hebben ook een uitgebreide Baby Care Lounge op de Holland Boulevard (tussen Lounge 2 en Lounge 3). Hier kan je in alle rust je kind in bad doen, voeden en zelfs laten slapen in de speciale bedcabines. En als ouders kun je bijkomen in de comfortabele stoelen en loungebanken.

Kunnen we je ergens mee helpen?

Veelgestelde vragen Contact