Nieuwe parkeerroutes en parkeerplekken: Met de auto naar Schiphol

Schiphol bouwt een nieuwe pier en terminal zodat je ook in de toekomst soepel en snel je vlucht kan halen. Voor deze ingrijpende verbouwing hebben we de routes en parkeerplaatsen op de luchthaven aangepast. Zet je automatische piloot dus even uit en let goed op de borden als je Schiphol oprijdt met de auto.

Nieuwe wegen, nieuwe borden

Om te parkeren, iemand uit te zwaaien of op te halen volg je de nieuwe routes. Kijk dus goed op de borden als je met de auto naar Schiphol komt.

Kom je vanuit Amsterdam?

Vanaf de A4/A9 vanuit Amsterdam neem je de afrit Schiphol. Voor P3 Lang Parkeren, P6 Valet Parking en Privium 1 houd je links aan en voeg je uit naar de nieuwe afrit. Via deze afrit kom je ook bij de bedrijven en hotels aan de Schiphol Boulevard. Voor P1 Kort Parkeren (tot 48 uur), iemand ophalen of wegbrengen ga je rechtdoor en volg je de borden ‘Parkeren’.

Kom je vanuit Den Haag?

Vanaf de A4 vanuit Den Haag neem je de afrit Schiphol. Voor kort parkeren tot 48 uur, iemand ophalen of wegbrengen, houd je links aan. Voor P3 Lang Parkeren, P6 Valet Parking en Privium 1 houd je rechts aan richting lang parkeren. Volg daarna de borden.

Reizigers ophalen? Volg ‘Parkeren’

Het is even wennen, maar je kan niet meer zelf met de auto voor de aankomsthallen komen om iemand in laten stappen. Short Stop parking en de route naar de aankomstpassage zijn opgeheven. Natuurlijk kan je wel vlakbij de aankomsthallen parkeren. Ga je reizigers ophalen van Schiphol? Volg dan de nieuwe route naar P1 Kort Parkeren. Vanaf de vertrekhallen is dit 3 tot 6 minuten lopen. Vanwege de maatregelen op Schiphol vragen we je vriendelijk om op de parkeerplaats op je passagier te wachten. Ga niet de aankomst- of vertrekhal in. Het is wat minder gezellig, maar zo zorgen we ervoor dat iedereen die op Schiphol aanwezig is, daar ook echt moet zijn.

Reizigers wegbrengen? Volg ‘Vertrek’ of ‘Parkeren’

Je kunt vertrekkende reizigers snel afzetten bij ‘Kiss & Ride’ voor de vertrekhallen. Om hier even kort te staan, volg je de borden ‘Vertrek’. Let op! Parkeren is hier verboden. Of je kunt parkeren in P1 Kort Parkeren. Vanaf daar is het 3 tot 6 minuten lopen tot de vertrekhallen. Vanwege de maatregelen op Schiphol vragen we je vriendelijk om op de parkeerplaats afscheid van elkaar te nemen. Ga niet de aankomst- of vertrekhal in. Het is wat minder gezellig, maar zo zorgen we ervoor dat iedereen die op Schiphol aanwezig is, daar ook echt moet zijn.

Bereid je reis goed voor

Wat is er veranderd op Schiphol?

Vanwege de bouw van een nieuwe pier en terminal hebben we parkeergarage P2 gesloten. De parkeergarage wordt afgebroken om ruimte te creëren. Om Schiphol goed bereikbaar te houden, hebben we nieuwe parkeerplaatsen en nieuwe manieren van parkeren bedacht. Hierdoor zijn de routes op de luchthaven anders dan je gewend was.

We begrijpen dat je hier vast vragen over hebt. Daarom hebben we de veelgestelde vragen over deze veranderingen voor je op een rij gezet:

Waarom is parkeergarage P2 dicht?

We bouwen een nieuwe pier en terminal op Schiphol, zodat je ook in de toekomst soepel en snel je vlucht kan halen. Maar zoals je misschien wel weet, is de ruimte die we hebben op de luchthaven beperkt. Daarom hebben we besloten parkeergarage P2 op te offeren om zo ruimte te creëren. P2 is nu gesloten, maar we bieden je goede alternatieven om je auto ergens anders te parkeren.

Ik parkeer altijd in P2. Waar kan ik na 1 oktober mijn auto kwijt?

Als je korter dan 48 uur wilt parkeren, kan je terecht in P1 Kort Parkeren. Wil je langer dan 48 uur parkeren? Dan ben je welkom bij de splinternieuwe P6 Valet Parking. Je parkeert dichtbij de terminal, geeft je sleutels af en wij parkeren je auto voor je. Als je terugkomt van je vlucht, staat je auto weer voor je klaar. En dat allemaal voor hetzelfde tarief als je gewend bent van P2.

Waarom mag mijn auto straks maar 48 uur in P1 Kort Parkeren staan?

We willen graag Schiphol bereikbaar houden voor iedereen. Omdat we minder parkeerplekken hebben op Schiphol Centrum, is P1 Kort Parkeren - zoals de naam al zegt - een parkeergarage waar je kort parkeert. Daardoor kunnen we je garanderen dat er altijd plek is en je altijd zonder te reserveren kunt inrijden. Wil je toch langer parkeren op Schiphol Centrum? Dan kan je een jouw plek reserveren bij P6 Valet Parking of Terminal Valet Parking.

Wat gebeurt er als ik langer dan 48 uur in Privium 1 blijf staan?

Parkeert u toch langer dan 48 uur in Privium 1, dan zijn wij helaas genoodzaakt om een overschrijdingstarief van 100 Euro per dag te berekenen. De reden hiervoor is dat we Privium 1 graag voor ieder Privium Plus lid bereikbaar willen houden.

Kan ik nog wel dichtbij de terminal parkeren?

Ja hoor, Parkeergarage P1 blijft gewoon bestaan. Het is alleen niet meer mogelijk om hier langer dan 48 uur te parkeren. Daarom hebben we de naam ook gewijzigd van Terminal Parking naar P1 Kort Parkeren. Wil je langer dan 48 uur parkeren en toch dichtbij de terminal uitstappen? Dan is P6 Valet Parking een goed alternatief. Of kies voor Terminal Valet Parking, dan parkeer je voor de deur en maakt het niet uit hoe lang je je auto laat staan.

Is P6 Short Stop Parking verdwenen?

Dat klopt, we zijn gestopt met P6 Short Stop Parking. Als je kort wilt parkeren, iemand komt ophalen of juist uitzwaait, dan kan je terecht in P1 Kort Parkeren. Volg de borden ‘Parkeren’ zodra je Schiphol oprijdt. Met het verdwijnen van P6 Short Stop Parking is ook de eerste 15 minuten gratis parkeren komen te vervallen.

Hoe kom ik met de auto bij de aankomsthal?

Je kan helaas niet meer met je auto voor de aankomsthallen komen, want deze route is opgeheven. Parkeerde je voorheen in P6 Short Stop Parking of stopte je even voor Schiphol Plaza om reizigers op te pikken? Volg dan nu de route naar P1 Kort Parkeren en zet je auto in de parkeergarage. Je loopt vanaf hier in 3 tot 6 minuten naar de aankomsthal.

Is parkeren op Schiphol duurder geworden?

Met het boeken van vliegtickets weten we het al, maar ook het parkeeraanbod op Schiphol is vraag- en aanbodgericht. Sommige tarieven zijn gelijk gebleven, bijvoorbeeld in P1, maar we hanteren voor andere plekken hogere vanaf-prijzen. Als de drukte op de luchthaven dan toeneemt, gaan die tarieven omhoog. Dat is het enige instrument dat we voorhanden hebben om te voorkomen dat we tijdens piekmomenten moeten zeggen: “Keer maar om, want Schiphol staat vol”. Een verontrustend maar realistisch scenario als we niets doen. We willen hiermee Schiphol voor iedereen bereikbaar houden.

Waar is Holiday Valet Parking gebleven?

Holiday Valet Parking bestaat niet meer. We hebben nu een nieuwe valetservice : P6 Valet Parking. Hiermee willen we iedereen die voorheen in parkeergarage P2 stond een goed alternatief bieden om langer dan 48 uur te parkeren op Schiphol Centrum. Je parkeert dichtbij de terminal, geeft je sleutels af en wij parkeren je auto voor je. Als je terugkomt van je vlucht, staat je auto weer voor je klaar. En dat allemaal voor hetzelfde tarief als je gewend bent van P2. Maakte je gebruik van Holiday Valet Parking? Dan is P3 Lang Parkeren voor jou een voordelig alternatief. En als je voor de deur wilt parkeren kan je gebruik maken van Terminal Valet Parking.

Kan ik nog parkeren in de Excellence garage?

De Excellence garage naast Vertrekhal 3 is exclusief gereserveerd voor Privium Plus leden. Je kan hier alleen parkeren als je een Privium Plus card hebt en van tevoren reserveert. Voor abonnementhouders van de Excellence garage is er overigens niets veranderd. Zij kunnen daar gewoon parkeren.