Get ready for security

Voordat je het vliegtuig instapt, ga je op Schiphol door de securitycontrole. Hoe beter je hierop bent voorbereid, hoe soepeler dat gaat. En die voorbereiding begint al thuis, met het inpakken van je handbagage en welke kleding je uitkiest. Met de tips op deze pagina ben jij er op jouw reisdag helemaal klaar voor!

1. Pak je handbagage slim in

Neem in je handbagage alleen mee wat je écht in het vliegtuig tijdens je reis nodig hebt. Check bij je luchtvaartmaatschappij hoe groot en zwaar je handbagage mag zijn - hierop wordt gecontroleerd. Met kleine en lichte handbagage ga je makkelijker door de securitycontrole dan met een trolley. In principe mag veel mee, behalve als het op de lijst van gevaarlijke of verboden voorwerpen staat. Vloeistoffen mogen mee in verpakkingen van 100 ml. Grotere verpakkingen zoals een gevulde drinkfles mag je meenemen als het bij de securitycontrole goedgekeurd wordt door de handbagagescan en de securitymedewerker. Is je drinkfles van metaal? Zorg dan dat je ‘m leeg meeneemt. Je kan de fles na de securitycontrole weer vullen.

2. Trek dunne kleding en lage schoenen aan

Tijdens de securitycontrole ga je zelf door een scanner. Het duurt maar 3 seconden, maar het is wel belangrijk om je alvast thuis hierop voor te bereiden. Je kledingkeuze kan heel bepalend zijn. Voor de scan moet je namelijk je jas, hoge schoenen of laarzen en je riem met grote gesp afdoen. En dat kost tijd en het is een beetje ongemakkelijk. Als je dunne, aansluitende kleding en lage schoenen zoals sneakers aantrekt, kan je zonder je uit te kleden door de securityscanner. Dat gaat soepel!

3. Volg de aanwijzingen in de wachtrij

Ben je op Schiphol en sta je met je handbagage in de rij voor de securitycontrole? Let dan goed op de aanwijzingen die je daar krijgt. Maak alvast je zakken leeg en stop je paspoort en boardingpass in je tas. Ook je telefoon, portemonnee en eventuele andere spullen mag je in je tas doen. Heb je elektronica zoals een laptop of tablet bij je? Die mag je ook in je tas laten zitten, net zoals je vloeistoffen.

4. Ben je aan de beurt?

Dankzij je goede voorbereiding kan je heel soepel door de securitycontrole. Trek je jas of vest uit (als je die nog aanhebt). Pak een bak en leg eerst je jas of vest erin. Zet je handbagage hier bovenop. Klaar? Dan mag je handbagage in de bak door de CT-scan en ga je zelf door de securityscanner. Volg hierbij de aanwijzingen van de securitymedewerker.

Na de securitycontrole en de eventuele paspoortcontrole gaat de reis echt beginnen. Volg de gele borden naar je gate. Wil je weten waar je gate precies is? Bekijk de plattegrond of check de Schiphol app. Zoek je vlucht op en je ziet hoe ver het lopen is naar je gate en wanneer het boarden begint. Fijne vlucht!

Get ready for security