Get ready for security

Vlieg je van Schiphol? Maak je klaar voor de securitycontrole. Met een goede voorbereiding ga je soepel het vliegtuig in! En dat begint al thuis: pak je handbagage slim in, trek dunne kleren en lage schoenen aan en boek alvast je tijdslot voor security. Kijk voor meer tips op deze pagina. Fijne vakantie!

Onze 3 tips voor security

  • 1. Pak je handbagage slim in

    Wat neem je mee in het vliegtuig? Kijk wat wel of niet mee mag. Al je vloeistoffen mogen mee in verpakkingen van 100 ml. En wist je dat je ook een drinkfles mee kan nemen?

  • 2. Boek een gratis tijdslot voor security

    Geen zin om lang te wachten bij security? Ga op een zelfgekozen tijdstip door security. Je kan nu voor jouw vlucht een gratis tijdslot boeken. Zo sta je nooit lang in de rij.

  • 3. Trek dunne kleren en lage schoenen aan

    Wil je snel door de securityscan? Draag dunne, aansluitende kleding en schoenen die tot je enkel komen. Je jas, vest en hoge schoenen moet je uittrekken en je riem moet af.

Zo ga je soepel door security

Ben je op Schiphol en sta je met in de rij voor de securitycontrole? Let dan goed op de aanwijzingen die je daar krijgt. Maak alvast je zakken leeg en stop alles in je tas. Vloeistoffen en elektronica zoals je laptop of tablet mogen in je tas blijven.

Alle vragen en onderwerpen op een rij

Handbagage

Wat mag mee in mijn handbagage?

Je camera, tablet en laptop mag in je handbagage, net zoals medicijnen, dieet- en babyvoeding, eventueel met medische verklaring. Ook mag je een kleine vijl, schaar, of pincet meenemen, als het scherpe gedeelte niet langer dan 6 cm is. Je vloeistoffen, gels, crèmes en pasta’s mogen mee in verpakkingen van maximaal 100 ml (maximaal 1 liter in transparant zakje). Kijk op deze pagina voor meer handbagagetips.

Hoe groot mag mijn handbagage zijn?

Hoe groot en zwaar je handbagage mag zijn, verschilt per luchtvaartmaatschappij. Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt om de maximale afmetingen en het gewicht van je handbagage na te vragen. Ook voor tarieven voor (extra) ruimbagage, kun je bij je luchtvaartmaatschappij terecht.

Tijdslot/wachttijd

Hoe lang moet ik wachten bij security?

Vind je vlucht via deze website of in de Schiphol app. Bij je vluchtdetails scroll je naar beneden naar het reisschema. Hier zie je welke wachttijd je kan verwachten. Kijk op de dag van je vertrek hoe druk het is. We raden je altijd aan om in de vertrekhal te zijn op het moment dat je incheckbalie opent. Ook als je al online bent ingecheckt. Wil je zeker weten dat je op een bepaald tijdstip door de securitycontrole kan? Boek dan een gratis tijdslot.

Hoe kan ik een tijdslot voor security boeken?

Je kan via deze website en via de Schiphol app een tijdslot voor je vlucht boeken. Vul hier je vluchtgegevens in en kies je tijdslot. Je kan voor je hele reisgezelschap een tijdslot boeken. Dit is mogelijk vanaf drie dagen voor je vertrekdatum.

Waar kan ik mijn QR-code voor mijn tijdslot laten scannen?

Op Schiphol ga je vanuit de vertrekhal door de securitycontrole. Bij de ingang van het wachtgebied voor security staat een banier waarop is aangegeven waar je met je tijdslot naar toe moet. Een Schiphol-medewerker scant hier je QR-code. Loop je hier voorbij dan kom je in de rij terecht met mensen die geen tijdslot hebben geboekt.

In de rij voor security

Heb ik mijn paspoort en boardingpass nodig bij security?

Nee, je mag bij de securitycontrole je boardingpass en paspoort in je tas laten zitten. We controleren hier je handbagage en jouzelf, maar niet je ticket en identiteit. Dat gebeurt bij de paspoortcontrole en bij het inchecken en boarden voor je vlucht.

Mag ik een gevulde drinkfles of andere vloeistoffen meenemen?

Ja hoor, je drinkfles en andere vloeistoffen mogen mee in je handbagage. Let wel op dat je vloeistoffen en gels in verpakkingen van maximaal 100 ml zitten. Je mag in totaal 1 liter vloeistof, dus maximaal 10 verpakkingen van 100 ml meenemen in een transparant zakje. Verpakkingen groter dan 100 ml mogen alleen mee als ze bij de check goedgekeurd worden door de CT-scan en de securitymedewerker. Je drinkflesje mag ook gevuld mee, als deze van plastic of kunststof is. Heb je een metalen drinkfles? Zorg dan dat je deze leeg meeneemt. Je kunt na de securitycontrole je fles dan weer vullen.

Moet ik m’n riem af, schoenen en jas uit op Schiphol?

Ja, bij de securitycontrole raden we je aan dunne, aansluitende kleding en lage schoenen te dragen. Je riem moet af en je jas of vest moet je altijd uittrekken. Je schoenen hoef je alleen uit te doen als deze boven je enkels komen. Draag je lage schoenen (onder de enkel)? Dan mag je deze aanhouden in de securityscan.

Mag ik iets in mijn zak hebben zitten bij security?

Je broekzakken of zakken in andere kledingstukken moeten helemaal leeg zijn voor de securityscan. Zorg dus dat je alles uit je zakken haalt en het in je handbagage stopt. Dit kan je doen als je in de rij staat bij security. Het geldt voor alles wat je in je zakken hebt zitten, dus haal ook je muntgeld of je zakdoek uit je zak.

Door de securityscan

Moet ik iets uit mijn tas halen bij security?

Nee hoor, alles mag in je tas blijven bij security. De CT-scanners op Schiphol kunnen al je spullen in je tas controleren zonder je tas te openen. Ook losse spullen, zoals je paspoort en boardingpass, je sleutels, telefoon en portemonnee kan je gewoon in je tas stoppen bij security.

Moet mijn laptop, telefoon of tablet apart in een bak?

Dankzij de CT-scanners op Schiphol hoeft je elektronica zoals een laptop of tablet niet in een aparte bak bij security. Je kan je elektronica gewoon in je tas laten.

Moet ik sieraden en mijn horloge afdoen?

Nee hoor, je sieraden en horloge mag je gewoon omhouden in de securityscan. Tenzij de securitymedewerker je vraagt om iets af te doen: bijvoorbeeld als je een hele dikke armband om hebt.

Kijken ze bij security in mijn handbagage?

Je handbagage gaat op Schiphol door een CT-scanner. Die scant al je bagage op verboden voorwerpen en gevaarlijke stoffen. De hightech CT-scan kan zelfs vloeistoffen en elektronica scannen. Daarom hoef je op Schiphol niet je laptop of tablet uit je tas te halen en mogen ook je vloeistoffen en drinkfles in je tas blijven. Detecteert de scanner iets afwijkends? Dan doet een securitymedewerker een handmatige controle van je handbagage. Je krijgt van de medewerker te horen welke spullen wel of niet mee mogen het vliegtuig in.

Word ik gefouilleerd op Schiphol?

Iedereen die gaat vliegen, gaat op Schiphol door de securityscan. Zodra die scanner iets afwijkends bij jou detecteert, dan zal een securitymedewerker je voor de zekerheid fouilleren. Dit kan over je hele lijf zijn of over een specifieke plek die de scanner heeft aangegeven. Heeft de scanner niets gedetecteerd? Dan hoef je waarschijnlijk niet gefouilleerd te worden.