Welke kleren trek je aan naar Schiphol?

Als je binnenkort gaat vliegen, ben je vast al bezig met welke kleren je meeneemt op reis. Maar weet je ook wat een handige outfit is voor op Schiphol? Want wat je aantrekt, kan uitmaken als je soepel door de securitycontrole wilt gaan. Ons advies is: draag dunne, aansluitende kleding en trek lage schoenen aan. In dit blog ontdek je alles over de Schiphol dresscode voor security!

Ga voor dunne kleding

Je hebt het vast weleens meegemaakt op Schiphol: bij de securitycontrole staat degene voor je nog met een jas aan. En dus sta jij even te wachten tot diegene zijn jas uitdoet en in de bak heeft gelegd. Dat kan natuurlijk handiger! Je kan in de rij alvast je jas uittrekken. En wist je trouwens dat niet alleen je jas, maar ook je blazer of vest met capuchon uit moet? Daarom adviseren we je dunne kleding aan te trekken naar Schiphol. Denk bijvoorbeeld aan een joggingbroek, een comfortabele legging met bijpassende top of een dunne spijkerbroek met een leuk shirt. Wil je toch een jas of vest meenemen in het vliegtuig? Trek deze dan uit voordat je door security gaat.

Doe je riem af

Is je riem een essentieel onderdeel van jouw look? Natuurlijk doe je die dan om op reis. Bij de securitycontrole moet je de riem wel afdoen en in je tas stoppen voordat je deze in de bak legt. Na security kun je ‘m weer omdoen.

Kies voor lage schoenen

Het is altijd een beetje ongemakkelijk: op je sokken door de securityscanner omdat die hippe schoenen uit moesten. En dan sta je na security weer op één been te hinkelen om je schoenen aan te trekken. Dat kan natuurlijk anders! Kies voor lage schoenen die niet boven je enkel uitkomen, zoals sneakers, gympen en instappers. Daarmee mag je door de scan. Wil je toch hoge schoenen (boven de enkel), laarzen of zware wandelschoenen meenemen? Stop ze dan in je koffer. Of zorg ervoor dat je ze makkelijk uit en weer aan kan trekken, bijvoorbeeld door je veters alvast los te maken in de rij voor security.

Horloge en sieraden omhouden

Je Schiphol outfit is natuurlijk niet compleet zonder je sieraden. En we hebben goed nieuws voor je mooie ring, armband, ketting of je horloge: je mag ze omhouden tijdens de securitycontrole.

Kleine tas als handbagage

Maak je look helemaal af met een klein stuk handbagage waar je al je losse spullen zoals je telefoon, sleutels, paspoort en boardingpass in kunt doen. Dan heb je je handen vrij om helemaal voorbereid door security te gaan!

Get ready for security

Lees hier meer tips

Lees ook de vorige blogs

 • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

  Gepubliceerd op:

  Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.

 • Mag je met een gevulde drinkfles door security?

  Gepubliceerd op:

  Je gaat vliegen via Schiphol en staat met je drinkfles voor de securitycontrole. Hoe zat het ook alweer met die vloeistoffen? Mag je waterfles mee of niet?

 • Inpaklijst vliegvakantie

  Gepubliceerd op:

  Wat neem jij mee op vliegvakantie en in het vliegtuig? Met deze checklist voor je bagage weet je zeker wat in je koffer en in je handbagage mee mag.