Nieuws: Nieuwe tv-serie Vliegende Hollanders op NPO 1

Vanaf zondag 18 oktober gaat de nieuwe luchtvaartdramaserie Vliegende Hollanders van start. Vliegende Hollanders vertelt over het ontstaan van de burgerluchtvaart in Nederland begin vorige eeuw. De tv-serie bestaat uit acht afleveringen en is iedere zondag te zien om 21.20 uur op NPO 1.

Vliegende Hollanders (Flying Dutchmen)

Gepubliceerd op: 13 oktober 2020

Fokker en KLM

Acteur Fedja van Huêt kruipt in de huid van vliegtuigbouwer Anthony Fokker en Daan Schuurmans speelt KLM-oprichter Albert Plesman. Fokker en Plesman waren als luchtvaartpioniers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoewel hun karakters als dag en nacht van elkaar verschilden, slaagden ze er samen in om Nederland tijdens het Interbellum tot een belangrijke speler te maken op het wereldtoneel van de luchtvaart.

Opnames op Schiphol

Ook Schiphol en de omgeving van de luchthaven spelen een rol in de tv-serie. Vorig jaar werden er opnames gemaakt met een antieke Fokker FVII bij Nieuw-Vennep. Ook werd het fort bij Uithoorn omgetoverd tot de oude Fokker-fabriek. In Luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad zijn er scenes geschoten bij de replica van het voormalige Schiphol stationsgebouw uit 1928.

Uiver

Liefhebbers van oude vliegtuigen zoals de Uiver (DC-2) kunnen hun hart ophalen: aflevering 6 staat in het teken van de Melbourne race, de beroemde vliegwedstrijd van Londen naar Australië die in 1934 plaatsvond. KLM deed mee met de PH-AJU Uiver, een Douglas DC-2, en werd de winnaar in het handicapklassement. Gelukkig hoefde de Uiver niet naar Melbourne te vliegen voor de opnames: het toestel is veilig op de baan van Lelystad Airport blijven staan.

Meer over Vliegende Hollanders.