Richting duurzaam grondverkeer met Eco-Runner Team Delft: Samenwerking met Eco-Runner Team Delft

Schiphol Group is trots op haar nieuwe samenwerking met Eco-Runner Team Delft. Het studententeam van de Technische Universiteit Delft, dat zich inzet voor het ontwerpen en bouwen van ’s werelds efficiëntste waterstof aangedreven stadsauto, doet sinds 2005 mee aan de jaarlijkse Shell Eco-marathon competitie. Het doel: op zo min mogelijk waterstof een zo groot mogelijke afstand afleggen. Hiermee promoot Eco-Runner een duurzame toekomst en het belang van waterstof in de energietransitie. Schiphol zet met de samenwerking verder in op haar toewijding aan duurzame mobiliteit, met de ambitie om ’s werelds duurzaamste luchthavens te creëren.

Het team, dat dit jaar bestaat uit 23 enthousiastelingen met een diverse achtergrond aan technische studies, kent een lange (en succesvolle) geschiedenis. Sinds vorig jaar neemt het deel aan de Urban Concept-klasse van de Shell Eco-marathon. Hierin bouwen deelnemende teams een zelf ontworpen zuinige waterstofauto die qua uiterlijk en specificaties op een moderne stadsauto lijkt. Zo hopen ze een praktische bijdrage te leveren aan de realisatie van duurzame (stads)mobiliteit.

De auto van dit jaar, de Eco-Runner XI is inmiddels bijna volledig geproduceerd. De nieuwe stadsauto kenmerkt zich door een luchtweerstand die 40% lager is dan diens voorganger. Ondanks de toevoeging van een cruise control, om efficiënt rijgedrag te bevorderen, weegt de Eco-Runner XI daarnaast 30% minder. Hoewel de Shell Eco-marathon 2021 helaas is afgelast, zal de auto op alternatieve evenementen tot zijn recht kunnen komen.

De Innovation Hub is blij met de samenwerking tussen Schiphol en het team. De inventiviteit die de studenten tonen werkt aanstekelijk, en kan daarnaast (samen met hun kennis op het gebied van waterstof) ook worden ingezet binnen ons bedrijf. Binnenkort zijn wij van plan om gezamenlijk tot nieuwe inzichten en creatieve oplossingen te komen binnen de vraagstukken die wij hanteren, zoals de verbetering van onze grondoperatie. Hierin hebben wij onszelf tot doel gesteld om in 2030 een emissieloze grondoperatie te hebben, op weg naar een volledig autonome operatie in 2050.

Lees ook de vorige blogs

 • Nieuw onderzoekslab ultrafijnstof op het platform

  Gepubliceerd op:

  Op twee plekken aan de D-pier is een onderzoekslab geopend. Om ultrafijnstof te meten, maatregelen te testen en experimenten te doen met innovatieve ideeën.

 • Hightech reizen op Schiphol

  Gepubliceerd op:

  Reizen via Schiphol wordt steeds slimmer, veiliger en duurzamer door allerlei nieuwe technologieën en innovaties op en rond de luchthaven.

 • Voorspellen wachttijden bij security

  Gepubliceerd op:

  In 2019 deden we een proef om reizigers te informeren over de ideale aankomsttijd op de luchtvaarthaven om zo snel mogelijk door de securitycontrole te gaan.