Geschreven door Erik Felëus, Schiphol Real Estate: Gedeelde visie voor Smart Schiphol Airport City

Op Schiphol bouwen we ruim 30 jaar aan Schiphol Airport City. De vastgoedwereld is constant in beweging. Ook in deze sector spelen technologische en digitale innovaties een belangrijke rol. Deze ontwikkelingen helpen ons bij het faciliteren, flexibiliseren en verduurzamen van onze gebouwen. Met dit blog geven we je inzicht in ons toekomstbeeld: een Smart Schiphol Airport City vol Smart Buildings.

Schiphol Airport City

Laten we eerst even stil staan bij Schiphol Airport City. Als internationale hub trekt Schiphol diverse organisaties aan die zich op en rond de luchthaven hebben gevestigd. Schiphol bestaat dan ook uit meer dan 670.000 m² commercieel vastgoed. Denk hierbij aan kantoor- en vrachtgebouwen verdeeld over meerdere gebieden. Ieder gebied is uniek. Dagelijks biedt Schiphol ruim 60.000 medewerkers de ruimte om hun werk uit te voeren. Door deze omvang kun je met recht spreken van een kleine stad.

Gebiedsvisie

Wanneer je Schiphol bekijkt vanuit de gebiedsvisie van een stad dan loop je aan tegen vraagstukken die betrekking hebben op huisvesting, mobiliteit, energievoorziening en vrijetijdsbesteding. We streven naar een werkomgeving die alle gebruikers faciliteert, maar ook verrast en inspireert. We zijn continu in gesprek met onze ‘bewoners’, zodat we actief kunnen inspelen op hun wensen. Slimme en duurzame technologie, zoals slimme ‘vehicle to grid’ EV-laadpalen en geavanceerde klimaatsensoren, helpt ons die wensen waar te maken en zo waarde toe te voegen. Deze technologieën stellen onze bewoners in staat nog beter gebruik te maken van hun werklocatie en kunnen wij als beheerders de informatie uit deze systemen gebruiken om onze gebouwen en gebieden beter te beheren.

Strategische pijlers

Als vastgoedbeheerders werken we volgens vier strategische pijlers.

 1. Flexibiliteit: oplossingen die met je meegroeien wanneer je ze nodig hebt.
 2. Welzijn: oog voor mens, bedrijf en planeet. Onze ecologische voetafdruk en energieverbruik verminderen en tegelijkertijd de best mogelijke gebruikerservaring bieden.
 3. Verbindingen leggen: een community die bedrijven en hun mensen laat groeien door ontmoetingen, kennisdeling en persoonlijke ontwikkeling te faciliteren.
 4. Inspiratie: een inspirerende werkomgeving die werkt voor mensen.

Slimme gebouwen vormen slimme gebieden

Bij de doorontwikkeling van Schiphol Airport City werken we toe naar een Smart Schiphol Airport City dat bestaat uit een verzameling Smart Building. Daarbij betekent een Smart Building meer dan alleen het gebruik van de nieuwste technieken om slimme features binnen een gebouw te creëren. Volgens onze visie zijn systemen en apparaten met elkaar verbonden, zowel binnen de gebouwen als tussen de gebouwen. Technologie wordt in de eerste plaats ingezet om te voldoen aan de behoeften van onze bewoners.

Definitie van een Smart Building

A Smart Building is a dynamic and intelligent system that consists of both hardware and software. It uses data and AI to responds to the immediate and ongoing needs of its occupants and contributes to the long-term goals of its owners.

Smart Schiphol Airport City

Waarom een blog?

Slim ontwikkelen doe je niet alleen. Met deze blogreeks willen we bestaande en mogelijk nieuwe partners kennis laten maken met onze concept ‘Smart Buildings’ en uitnodigen om deel uit te maken van ons ecosysteem.

Dit blog is een eerste in een reeks, waarbij we meerdere onderwerpen zullen toelichten:

 1. Meer inzicht in onze doelgroepen, de definitie van een Smart Building en wat dit betekent vanuit zowel operationeel als beheers-perspectief
 2. De verschillende thema’s, mogelijkheden en initiatieven waarmee Smart Buildings extra waarde toevoegen
 3. Het Schiphol-platform waarmee we data opslaan, visualiseren en delen
 4. Onze Roadmap Smart Building Schiphol Real Estate richting 2030.
 5. Onze partnerschaps benadering bij alle facetten: van slim bouwen om het welzijn te vergroten, flexibiliteit toe te voegen, verbindingen te bevorderen en de inspirerende Schiphol AirportCity te creëren.
 6. Het delen van de inzichten en lessen die we tijdens onze ontwikkelreis opdoen

Smart Buildings Paper

Wil je nu al meer lezen? Download dan direct de complete paper

Lees ook de vorige blogs

 • Autonome Bussen

  Gepubliceerd op:

  Onze ambitie: tegen 2050 's werelds meest duurzame en toonaangevende luchthavens exploiteren. Daarom starten we met het testen van autonome bussen op airside.

 • Voorspellen wachttijden bij security

  Gepubliceerd op:

  In 2019 deden we een proef om reizigers te informeren over de ideale aankomsttijd op de luchtvaarthaven om zo snel mogelijk door de securitycontrole te gaan.

 • Smart VOP 1.0

  Gepubliceerd op:

  Een oplossing waarmee we de performance van de VOP’s op basis van datagedreven informatie kunnen monitoren. Dat heeft geleid tot het initiatief Smart VOP 1.0.