Reizen met je paspoort of ID? Check het hier!

Vanaf 1 oktober 2021 kun je niet meer met je identiteitskaart naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Daarvoor heb je voortaan echt een geldig paspoort nodig. Dit komt door Brexit: hierdoor is het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel meer van de Europese Unie. Maar waar kun je eigenlijk nog wel naartoe reizen met je ID en zonder paspoort?

Binnen de EU

Reis je binnen de Europese Unie, dan kan je identiteitskaart voldoende zijn. Maar let op: dit hangt wel af van de regels van het EU-land waar je naartoe reist. Soms heb je binnen de EU alsnog je paspoort nodig. Laat je dus goed informeren en houd je ID of paspoort altijd bij je. Je moet jezelf namelijk altijd kunnen identificeren. En je rijbewijs is in het buitenland geen geldig identiteitsbewijs.

Buiten Europa

In landen buiten Europa is een geldig paspoort een must. Meestal is hier een verlopen paspoort niet geldig als identificatiebewijs. Daarnaast is voor veel landen buiten Europa een visum nodig. Je kunt een visum aanvragen bij de ambassade van het land waar je naartoe reist. Hier vind je een lijst van de ambassades in Nederland.

Nederlands Caribisch gebied

Reis je naar de Nederlandse eilanden Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius of Saba? Ook hiervoor heb je een paspoort nodig, je identiteitskaart is niet voldoende. Als je Nederlands bent en binnen de Nederlandse Koninkrijksdelen blijft, heb je geen Caribisch visum nodig.

Paspoortcontrole

Op Schiphol controleert de Koninklijke Marechaussee je paspoort of je laat je paspoort scannen bij de eGate. Als je naar een Schengenland vliegt, dan kom je geen paspoortcontrole tegen. Dat betekent overigens niet dat je geen paspoort of ID nodig hebt voor je reis: een identiteitsbewijs is vrijwel overal verplicht.

Lees ook de vorige blogs

 • Een dag in het leven van… een projectcontroller

  Gepubliceerd op:

  We vroegen projectcontroller Isho Toma naar zijn functie op de afdeling Finance & Control van Schiphol en ontdekten dat het een veelzijdige rol is.

 • Ook Schiphol herdenkt met twee minuten stilte

  Gepubliceerd op:

  Eens per jaar is het 2 minuten stil op Schiphol. Want ook hier herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogssituaties.

 • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

  Gepubliceerd op:

  Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.