Een beetje Holland mee in je handbagage?: Helaas, pindakaas!

Er gaat toch niks boven een bammetje pindakaas. Of een patatje oorlog met flinke klodders Hollandse mayonaise en satésaus. We slepen het massaal mee voor op vakantie. Eén probleem: dat doen we nogal vaak in onze handbagage. Na water, zijn potten pindakaas, satésaus en mayonaise de meest ingenomen producten bij de securitycontrole. Hoe zit het nou toch met die vloeistoffen in je handbagage?

Smeerbaar is ook vloeibaar

Vloeibaar is een brede term: je deodorant valt er onder, haargel, mascara, maar dus ook pindakaas. En ja, ook met hele stukjes pinda erin, is dat het geval. Smeerbare producten - of dat nou satésaus of jam is - zien we als vloeibaar. Voor alle vloeistoffen gelden dezelfde regels. Ze mogen mee in verpakkingen van maximaal 100 milliliter en verpakt in een doorzichtig, hersluitbaar plastic zakje van maximaal één liter. Per reiziger is een plastic zakje toegestaan.

Wat mag dan wel mee?

Eigenlijk alles, zolang het maar niet op de lijst van gevaarlijke zaken staat en minder is dan 100 milliliter. Mini-pindakaascupjes zijn bijvoorbeeld geen probleem. Verder mag je gewoon etenswaren meenemen in je handbagage. Hollandse kaas en hagelslag kan je dus gerust in je tas stoppen. En ondanks de naam, zou je zelfs een watermeloen mogen meenemen. Als je daarmee wilt sjouwen tenminste.

Zo gaat het gesmeerd!

Wil je toch die familiepotten pindakaas of satésaus meenemen, stop ze dan in je ruimbagage. Is je koffer al vol, maar is het wel toegestaan meer ruimbagage in te checken? Laat de levensmiddelen dan los insealen met bubbelfolie. Dan kun je ze apart inchecken als ruimbagage. Hiervoor ga je naar de servicebalies van Seal & Go in Vertrekhal 2 of 3. Dan kun je zelfs op vakantie nog genieten van je bammetje Hollandse pindakaas.

Lees ook de vorige blogs

 • Het APOC maakt Schiphol beter voorspelbaar

  Gepubliceerd op:

  Door met alle partijen op de luchthaven intensief samen te werken en informatie en data te delen, maken we Schiphol beter planbaar en voorspelbaar.

 • Welke kleren trek je aan naar Schiphol?

  Gepubliceerd op:

  Get ready for security! Ons advies is: draag dunne kleding en lage schoenen. In dit blog ontdek je alles over de Schiphol dresscode voor security.

 • Alle lounges op Schiphol

  Gepubliceerd op:

  Even werken, shoppen of ontspannen in de lounge voor je vlucht vertrekt? Er is keuze genoeg op de luchthaven. Weten welke lounges er zijn en waar je ze vindt?