Alles wat je wilt weten over bagage en vliegen

Vrijwel alle reizigers die vliegen vanaf Schiphol hebben een tas of koffer bij zich. En al die bagage moet op de luchthaven gecontroleerd worden, wat erg veel tijd kost in deze drukke tijden. Daarom vragen we je nu zo min mogelijk handbagage mee te nemen en zoveel mogelijk spullen in je ruimbagage te stoppen. En wist je dat je vaak zelf je grote koffer of tas kan labelen en inchecken op Schiphol? Lees alles over bagage in dit blog.

Handbagage of ruimbagage?

Bij het boeken van je ticket sta je al voor de keuze: reis je met alleen handbagage of neem je ook een koffer mee? Bij je luchtvaartmaatschappij kan je dit aangeven en meteen de regels voor bagage checken. Je handbagage moet binnen bepaalde afmetingen zijn. En je bagage heeft vaak een maximaal gewicht. Omdat de securitycontrole van handbagage veel tijd kost, is het handig om alleen het hoognodige in je handbagage te doen en al het andere in je ruimbagage te doen. Ook is het fijn als je maar één stuk handbagage meeneemt en je je (rol)koffertje thuislaat.

Wat mag er in mijn bagage?

Je mag allerlei spullen meenemen, behalve als dit gevaarlijke voorwerpen zijn. Dus bijvoorbeeld geen wapens, explosieven en brandgevaarlijke stoffen. In je ruimbagage stop je spullen die je niet direct tijdens je vliegreis nodig hebt. In je handbagage neem je mee wat je juist nodig kan hebben tijdens je vliegreis. Denk aan je paspoort en boardingpass, maar ook aan je medicijnen, telefoon, tablet en laptop, vloeistoffen in kleine verpakken, je drinkfles, enz. Je mag ook een kleine schaar, nagelvijl of pincet meenemen, als het scherpe gedeelte niet langer dan 6 cm is.

Zelf je koffer labelen en inchecken

Je ruimbagage moet je, net als jezelf, inchecken voor je vlucht. Dit doe je bij de incheckbalie van je luchtvaartmaatschappij in de vertrekhal op Schiphol. Wanneer je zelf al online bent ingecheckt, kan je vaak ook gebruik maken van de selfservice bagage drop-off op Schiphol. Hoe dit werkt zie je in onderstaande video.

Deze zuilen staan in de volgende vertrekhallen:

  • Vertrek 1: Aegean, Austrian, Finnair, IcelandAir, KLM, LOT, Lufthansa, SAS, Swiss, TAP & Transavia
  • Vertrek 2: KLM
  • Vertrek 3: Aero Mexico, American Airlines, Cathay Pacific, Corendon, Norwegian & TUI

Informeer bij je luchtvaartmaatschappij of je hiervan gebruik kan maken. Je kan dan zelf bij een zuil een bagagelabel voor jouw koffer of tas printen. Het label bevestig je aan het handvat dat op de langste zijde van je koffer of tas zit. Vervolgens loop je naar de balies en plaats je jouw koffer in de selfservice bagage drop-off automaat. Je koffer gaat dan via de bagagekelder naar het vliegtuig.

Vertrekhal 1: Zo werkt de bagage drop-off

Vertrekhal 3: Zo werkt de bagage drop-off

Waar is mijn bagage als ik mijn vlucht mis?

Wanneer je je vlucht mist, dan haalt de luchtvaartmaatschappij je koffer van boord (vanwege regelgeving). Je bagage is namelijk gekoppeld aan jou als passagier. Als jij niet in het vliegtuig instap, dan mag je koffer ook niet mee. Je bagage blijft dus op Schiphol terwijl het vliegtuig vertrekt. Neem contact op met de afhandelaar van je luchtvaartmaatschappij over hoe je je bagage kunt terugkrijgen. Dit raden we je ook aan te doen wanneer je na aankomst je koffer niet van de bagageband rolt. Hierbij wordt in sommige gevallen je bagage naar je huisadres gestuurd en soms kan je jouw koffer ophalen in de bagagehal.

Wat je zelf kunt doen

Zorg altijd dat je het afgiftebewijs van je bagage - het claimtagnummer - goed bewaart. Hierop staat een code die ook op het bagagelabel staat dat aan je koffer zit. Neem altijd contact op met je luchtvaartmaatschappijen over je bagage. Het is ook belangrijk om je koffer te voorzien van je contactgegevens, zoals je telefoonnummer of e-mailadres. Dan kan er eventueel nog contact met je worden opgenomen.

Lees ook de vorige blogs

  • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

    Gepubliceerd op:

    Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.

  • Mag je met een gevulde drinkfles door security?

    Gepubliceerd op:

    Je gaat vliegen via Schiphol en staat met je drinkfles voor de securitycontrole. Hoe zat het ook alweer met die vloeistoffen? Mag je waterfles mee of niet?

  • Inpaklijst vliegvakantie

    Gepubliceerd op:

    Wat neem jij mee op vliegvakantie en in het vliegtuig? Met deze checklist voor je bagage weet je zeker wat in je koffer en in je handbagage mee mag.