Vliegtuigmodus uit:: Alles over je aankomst op Schiphol

Je vliegtuig is net geland en na even taxiën sta je aan de gate. Welkom (terug) in Nederland! Weet jij hoe je vanuit het vliegtuig bij de bagagehal komt en waar je de luchthaven kan verlaten? In dit blog lees je handige tips voor je aankomst op Schiphol.

Check de app

De eerste tip nadat je geland bent op Schiphol is natuurlijk: haal je mobiel van vliegtuigmodus zodra het mag. Want via je mobiel kan je nu op de Schiphol app kijken waar je naartoe moet op de luchthaven. En heel handig: je ziet op de app meteen bij welke bagageband je moet zijn en in welke aankomsthal dat is. Dat kun je dus meteen laten weten aan je ophalers.

Volg het bord Baggage hall

Bij het uitstappen uit het vliegtuig kijk je natuurlijk goed of je al je spullen in je handbagage bij je hebt. Je komt via de passagiersbrug (of slurf), het platform of de bus terecht op een van de pieren waar de gates zijn. Vanaf daar loop je richting de lounges, te herkennen aan de winkels, of de uitgang. Weet je niet zo goed welke kant je op moet? Onthoud dat je eigenlijk maar op één geel bord hoeft te letten: Baggage hall. Volg dat bord, dan kom je vanzelf in de bagagehal terecht. Goede tip toch?

Slim door de paspoortcontrole

Het kan zijn dat je nog even langs de paspoortcontrole moet als je van buiten een Schengengebied komt. Ook hier kom je automatisch langs wanneer je de borden Baggage hall blijft volgen. Vanwege drukte bij de paspoortcontrole kan het zijn dat je even moet wachten voordat je verder mag. Tip: kijk goed in welke rij je staat, want met een EU-paspoort met chip kun je ook gebruik maken van de paspoortscanners. Dit gaat vaak sneller dan de rij met alle paspoorten. Maak je gebruik van Privium? Dan heb je sowieso voorrang.

Tip

Het is slim om voordat je naar de paspoortcontrole gaat nog even een toilet te bezoeken. Zeker als je langer moet wachten en je niet de rij wilt verlaten. De dichtstbijzijnde toiletten zijn vaak op de pier waar je het vliegtuig bent uitgestapt.

Welke bagageband?

Na de paspoortcontrole beland je in de bagagehal. Je kan op de schermen kijken op welke bagageband je jouw koffer kunt verwachten. Ben je wat later? Zoek je vlucht op in de Schiphol app en daar staat bij welke bagageband je jouw koffer kunt verwachten. Ook zie je in de app of je koffer al is uitgeladen en op de band ligt. Is je koffer niet aangekomen? Ga dan naar de informatiebalie van jouw bagage-afhandelaar. Je vindt deze informatie in de Schiphol app of op de schermen boven de bagageband.

Grote of afwijkende bagage

Vliegt je fiets, surfboard, golftas of tuba met je mee naar Schiphol? Dan kan je die na aankomst ophalen bij de 'odd size' bagageband. Grote, afwijkende bagage komt namelijk op een andere bagageband aan dan je gewone ruimbagage. Je vindt de ‘odd size’ bagage hier:

 • Aankomsthal 1 achter bagageband 7.
 • Aankomsthal 3 achter bagageband 16.
 • Aankomsthal 4 achter bagageband 20.

Langs douane naar de aankomsthal

Nadat je jouw koffer of andere ruimbagage hebt opgehaald, ga je langs de douane richting de aankomsthal. Als je goederen mee hebt van over de grens, dan kan de douane je hierop controleren. Heb je ‘Niets aan te geven’? Volg dan de groene borden met ‘Nothing to declare’ richting de aankomsthal. Heb je wel goederen bij je waar je aangifte over moet doen? Volg dan het rode bord met ‘Goods to declare’ en meld je bij een douanebeambte. Let op, als je voorbij douane bent gelopen, kan je niet meer terug naar de bagagehal. Zorg dus dat je al je bagage bij je hebt.

Schuifdeurmoment

Na de douane volgt het iconische schuifdeurenmoment op Schiphol waar je vrienden en familie je misschien al staan op te wachten. Via Schiphol Plaza vind je je weg naar de treinen, bussen, taxi’s en parkeerplaatsen. Welkom (terug) in Nederland!

Download nu de Schiphol app gratis in de App Store of op Google Play.

Download de app in de Apple App StoreDownload de app in Google Play

Lees ook de vorige blogs

 • Een dag uit het leven van een alarmcentralist

  Gepubliceerd op:

  Elke seconde telt in een noodsituatie, daarom heeft Schiphol een eigen noodnummer. Anette van Gelderen neemt je mee op een werkdag bij de Alarmcentrale.

 • Zo ga je snel door de paspoortcontrole

  Gepubliceerd op:

  Dit is een slimme tip voor als je door de paspoortcontrole gaat: kijk of je gebruik kan maken van de eGates waarbij je zelf je paspoort scant.

 • Alles over overstappen op Schiphol

  Gepubliceerd op:

  Of je je nu moet haasten voor je volgende vlucht of je een paar uur de tijd hebt, je wil natuurlijk dat je overstap zo soepel mogelijk verloopt.