Circulair schilderen op de luchthaven : Van vlas tot duurzame verf

In samenwerking met diverse lokale partijen gebruiken wij duurzame verf voor een groot deel van de schilderwerkzaamheden. Deze verf wordt gemaakt van vogelwerend olievlas dat groeit op, voorheen, braakliggend terrein bij Schiphol.

Hoe geef je een zinvolle invulling aan braakliggend terrein bij Schiphol? Door vogelwerend olievlas te gaan telen. Olievlas dat gebruikt kan worden voor het maken van duurzame verf. Verf die wij vervolgens weer gebruiken voor onder meer onze nieuwe parkeergarage P3 en voor schilderwerkzaamheden in het landingsterrein.

De cirkel rond door lokale samenwerking

Van vlas tot verf is een mooi staaltje van een innovatieve toepassing van gewassen, in samenwerking met lokale partijen. Het vlas wordt geteeld op en rond Schiphol. Noord-Hollandse molens persen het vlas tot lijnolie. Verffabriek Rigo uit IJmuiden maakt hier duurzame verf van, onder de merknaam Aquamarijn. De verf gebruiken wij vervolgens op onze luchthaven. Zo maken wij de cirkel rond.

Er zijn diverse voordelen van de verf en het proces:

  • Het vlas zorgt voor minder vogels rondom de luchthaven. Hierdoor wordt de vliegveiligheid vergroot.
  • De verf is gemaakt van natuurlijke grondstoffen uit de regio en wordt toegepast op Schiphol.
  • De lokale samenwerking zorgt voor korte lijnen in de keten.  

Ongewone partners

De circulaire economie draait ook om samenwerking, binnen en buiten de eigen keten. Buiten de gebaande paden treden betekent vaak dat nieuwe en soms ongewone partners elkaar vinden in circulair ondernemen. Partners in dit specifieke initiatief zijn: Waternet, gemeente Amsterdam, Verffabriek Rigo en Schiphol.