Steeds meer zonnepanelen

Je ziet ze niet. Maar ze zijn er wel. Sterker nog: het worden er steeds meer. En zonder dat je het merkt, maak je er op Schiphol ook steeds vaker gebruik van.

P3 loopt als een zonnetje

Waar we het over hebben? Onze zonnepanelen! Het zijn er inmiddels duizenden. De meeste liggen op het dak. Daarom zie je ze niet. Ze liggen bijvoorbeeld op het dak van parkeergarage P3. De garage waar je staat als je voor langere tijd op Schiphol parkeert. Met de opbrengst van deze zonnepanelen voorzien we P3 van stroom. De slagbomen, verlichting, betaalautomaat. Alle stroom die je gebruikt, komt van de zon.

Vliegtuigtrap met zongarantie

Op sommige plekken kun je de zonnepanelen wel zien. Bij een aantal vliegtuigtrappen zit er een zonnepaneel aan de zijkant. Als de trap naar een vliegtuig wordt gereden, gebruikt het zijn eigen zonne-energie. En achter het Justitieel Complex ligt een veldje met panelen in het gras. Het Justitieel Complex zie je regelmatig in het nieuws omdat hier de extra beveiligde rechtbank zit.

Drie keer zoveel zon

Hoeveel leveren onze zonnepanelen nu op? Steeds meer! Dit jaar bijna drie keer zoveel als vorig jaar. Niet omdat er dit jaar veel meer zonuren zijn. Maar omdat we er op het dak van P3 ruim 6000 bij hebben gekregen. Vorig jaar produceerden al onze zonnepanelen 600.000 kWh aan zonne-energie. Dit jaar komt dat uit op rond de 1.900.000 kWh. Dat is gelijk aan het stroomgebruik van ruim 500 huishoudens in 1 jaar.

Nog meer zon (en wind) in de planning

Maar we zijn nog lang niet tevreden. Ons doel is dat Schiphol draait op duurzame energie. We willen een gedeelte op onze eigen locatie opwekken. Daarom staan er nog veel meer zonnepanelen in de planning. Ze komen bijvoorbeeld op het dak van de nieuwe A-pier. En wist je dat Schiphol al vanaf 2018 volledig op Hollandse wind draait? Wat je daarvan ziet? Niets! Maar wedden dat je nu met een ander gevoel je telefoon oplaadt in de lounge? Wij kopen de duurzame energie in, samen met de drie regionale luchthavens. En omdat veel van onze business partners hun elektriciteit afnemen bij Royal Schiphol Group, verduurzamen wij ook hun energievoorziening.

Veilig zonnen

Op Schiphol zijn er veel gebouwen, veel daken en veel grasvelden. Waarom we niet alles volleggen met zonnepanelen? Dat gaat helaas niet. Door de glinstering van de zon kunnen piloten er bij het stijgen of landen last van hebben. En dat willen we niet, want dat is niet veilig. Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) kijkt dus altijd mee bij het kiezen van een locatie. Op Schiphol zonnen we veilig of we zonnen niet!

Lees ook de vorige blogs

 • 10.000 nieuwe laadpunten elektrische voertuigen

  Gepubliceerd op:

  We plaatsen voor 2030 tot wel 10.000 nieuwe laadpunten voor elektrische voertuigen. Ze zijn van groot belang om uitstootvrije luchthavens in 2030 te realiseren.

 • Weg van gerecycled plastic in gebruik genomen

  Gepubliceerd op:

  De test met deze weg, van gerecycled plastic afval afkomstig van de luchthaven, moet uitwijzen of dit in de toekomst een goed alternatief voor asfalt kan zijn.

 • Schiphol behaalt hoogste level naar emissievrij

  Gepubliceerd op:

  Schiphol heeft op 23 juni het hoogste niveau 4+ behaald van het Airport Carbon Accreditation-programme (ACA) van Airports Council International (ACI).