Reduceren van energieverbruik

Wie ’s avonds van een afstand naar Schiphol kijkt ziet het al: er is een hoop energie nodig om een moderne stad als Schiphol 24 uur per dag draaiende te houden.

DUURZAME TOEKOMST-verantwoord omgaan met energie 2 reduceren van energieverbruik

Alleen al aan elektriciteit verbruiken wij jaarlijks meer dan 200 miljoen kWh. Dat is net zoveel als ruim 50.000 huishoudens! Met de overheid is afgesproken dat in de periode 2005 tot 2020 het energieverbruik elk jaar met 2 procent minder toeneemt dan verwacht mag worden op grond van het aantal reizigers en uitbreidingen van het vastgoed. Deze afspraak geldt voor onze eigen activiteiten op de locatie Schiphol.

Maatregelen om energie efficiënter te gebruiken

Het is nog best een uitdaging om zo efficiënt mogelijk om te gaan met energie. Maar we blijven zoeken naar nieuwe manieren om dit voor elkaar te krijgen. Belangrijke maatregelen die we al hebben genomen om meer vliegtuigen, passagiers en vracht af te handelen met relatief minder energie, zijn:

  • Het opnemen van duurzame voorwaarden in de aanbesteding voor het busvervoer van en naar Schiphol. Hierdoor heeft Schiphol de grootste emmissievrije vloot van Europa (100 bussen).
  • Het vervangen van koelmachines en luchtbehandelingskasten door warmte-koude opslag. Zoals voor het Hilton Hotel, terminal 3 en voor de pieren B, E, F en G.
  • Het vervangen van een groot deel van de openbare verlichting en parkeerverlichting door ledlampen.
  • Waar mogelijk worden borden en installaties vaker uitgeschakeld.
  • Duurzaam beheer van gebouwen en onderhoudscontracten afsluiten met onze hoofdcontractanten. Dit reduceert niet alleen het energieverbruik, maar leidt ook tot een beter comfort voor de gebruikers van de panden.
  • Het stap voor stap certificeren van onze kantorenportefeuille volgens het duurzaamheidslabel BREEAM-NL in-use.
  • En het realiseren van een energieneutraal verplaatsbaar bedrijfsverzamelgebouw op Schiphol-Oost.