Duurzame hotelshuttles

Er komt een nieuw, duurzaam systeem voor hotelshuttles van en naar Schiphol. De luchthaven heeft hier samen met de gemeente Haarlemmermeer en Koninklijke Horeca Nederland Haarlemmermeer (KHN), een intentie voor ondertekend. De afspraak is om uiterlijk in 2024 een nieuw uitstootvrij shuttlebussysteem te realiseren.

Van individueel naar gezamenlijk transportsysteem

Op dit moment verzorgen de hotels rondom Schiphol het vervoer van hun gasten van en naar de luchthaven nog zelfstandig. Het is de bedoeling dat ze dit de komende jaren loslaten en in stappen op weg gaan naar een gezamenlijk transportsysteem. Schiphol ondersteunt het initiatief door te onderzoeken waar en hoe we voor de juiste faciliteiten kunnen zorgen.

Op en neer naar Moskou

Het gezamenlijke systeem is efficiënt, economisch beheersbaar en duurzaam. Door samen de shuttlebusjes te gebruiken en op termijn alleen elektrische voertuigen in te zetten, kunnen dagelijks tienduizend vervuilende kilometers worden bespaard. Dit staat gelijk aan tweemaal op en neer naar Moskou rijden. Als het systeem volledig gerealiseerd is, scheelt het naar verwachting 1.900 ton CO2-uitstoot.

Past bij ambitie van emissievrije luchthaven in 2030

Schiphol heeft de ambitie om de meest duurzame en hoogwaardige luchthaven ter wereld te creëren en in 2030 volledig emissievrij te opereren. Dat streven komt met dit nieuwe shuttlebussysteem weer een stapje dichterbij.

Lees ook de vorige blogs:

 • RTHA in één klap energiepositief

  Gepubliceerd op:

  Rotterdam The Hague Airport legt een zonnepark aan met 37.000 zonnepanelen. Die leveren 14GWh stroom, 3 keer meer dan RTHA zelf nodig heeft.

 • Duurzaamheid centraal bij herinrichten M-corridor

  Gepubliceerd op:

  Circulair meubilair en expo verduurzamen passenger journey.

 • Grascirkels

  Gepubliceerd op:

  5000 ton grasmaaisel van het landingsterrein krijgt een circulaire bestemming. Er worden speciale platen van gemaakt, die gebruikt worden in onze bouwprojecten.