Duurzame hotelshuttles

Er komt een nieuw, duurzaam systeem voor hotelshuttles van en naar Schiphol. De luchthaven heeft hier samen met de gemeente Haarlemmermeer en Koninklijke Horeca Nederland Haarlemmermeer (KHN), een intentie voor ondertekend. De afspraak is om uiterlijk in 2024 een nieuw uitstootvrij shuttlebussysteem te realiseren.

Van individueel naar gezamenlijk transportsysteem

Op dit moment verzorgen de hotels rondom Schiphol het vervoer van hun gasten van en naar de luchthaven nog zelfstandig. Het is de bedoeling dat ze dit de komende jaren loslaten en in stappen op weg gaan naar een gezamenlijk transportsysteem. Schiphol ondersteunt het initiatief door te onderzoeken waar en hoe we voor de juiste faciliteiten kunnen zorgen.

Op en neer naar Moskou

Het gezamenlijke systeem is efficiënt, economisch beheersbaar en duurzaam. Door samen de shuttlebusjes te gebruiken en op termijn alleen elektrische voertuigen in te zetten, kunnen dagelijks tienduizend vervuilende kilometers worden bespaard. Dit staat gelijk aan tweemaal op en neer naar Moskou rijden. Als het systeem volledig gerealiseerd is, scheelt het naar verwachting 1.900 ton CO2-uitstoot.

Past bij ambitie van emissievrije luchthaven in 2030

Schiphol heeft de ambitie om de meest duurzame en hoogwaardige luchthaven ter wereld te creëren en in 2030 volledig emissievrij te opereren. Dat streven komt met dit nieuwe shuttlebussysteem weer een stapje dichterbij.

Lees ook de vorige blogs

 • Schiphol bouwt bijzonder hoogspanningsstation

  Gepubliceerd op:

  Nieuw hoogspanningsstation draagt bij aan een van de belangrijkste duurzaamheidsdoelen van Schiphol: 0 uitstoot in 2030.

 • Meer elektrische voertuigen erbij

  Gepubliceerd op:

  Meeste dieselaggregaten zijn vervangen door e-variant. Bijna alle stilstaande vliegtuigen aan de gate voorzien we op Schiphol nu elektrisch van stroom.

 • Start bouw circulaire doorlaatpost

  Gepubliceerd op:

  De nieuwe doorlaatpost bouwen we van materiaal dat over is van de sloop van drie kantoorpanden en drie vrachtgebouwen op Schiphol