Duurzaam vliegen. Wat kan jij doen?

De luchtvaart neemt tal van maatregelen om de CO₂ van jouw vliegreis omlaag te brengen en het akkoord van Parijs te halen. Maar je kunt zelf ook wat doen. 6 tips om de CO₂-uitstoot van je reis direct omlaag te brengen.

Tip 1. Neem binnen Europa de trein

Wist je dat je voor afstanden tot 700 km ook prima de trein kunt nemen? De trein is bij deze afstanden minder milieubelastend dan het vliegtuig. Vanuit Schiphol en vele andere stations gaan er treinen naar Antwerpen, Brussel, Parijs, Londen en diverse bestemmingen in Duitsland.

Tip 2. Kies voor CO₂-compensatie

Met het planten van bomen of het investeren in duurzame energieprojecten, kan je de CO₂-uitstoot van je reis compenseren. Je regelt het als je je ticket boekt of via organisaties die hierin gespecialiseerd zijn.

Tip 3. Vlieg zo rechtstreeks mogelijk

Kies voor een rechtstreekse vlucht of in ieder geval zo rechtstreeks mogelijk. Overstappen betekent vaak omvliegen en dus meer CO₂-uitstoot. En wist je dat 1 keer minder opstijgen en landen aanzienlijk wat CO₂-uitstoot scheelt?

Tip 4. Kies je airline bewust

Kijk van tevoren wat een airline aan duurzaamheid doet. De een boekt meer resultaat dan de ander. Op hun sites lees je welke maatregelen ze nemen. Bijvoorbeeld of ze het gebruik van single use plastics terugbrengen, biobrandstof bijmengen of de CO₂-uitstoot van je reis compenseren.

Tip 5. Neem zo min mogelijk bagage mee

Neem alleen de bagage mee die je echt nodig hebt. Minder bagage betekent een lichter vliegtuig. Daardoor is er minder kerosine nodig. En dat geeft weer minder CO₂-uitstoot.

Tip 6. Kom zo duurzaam mogelijk naar Schiphol

Superleuk natuurlijk als je wordt gehaald of gebracht, maar het zijn wel extra autokilometers. En die kun je makkelijk voorkomen. Want Schiphol is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Met de trein reis je op groene stroom en steeds meer bussen in de regio zijn elektrisch. Wil je toch met de auto komen? Huur dan een deelauto, kom met een elektrische taxi of met je eigen (elektrische) auto en parkeer op Schiphol.

Lees ook de vorige blogs

 • Start bouw circulaire doorlaatpost

  Gepubliceerd op:

  De nieuwe doorlaatpost bouwen we van materiaal dat over is van de sloop van drie kantoorpanden en drie vrachtgebouwen op Schiphol

 • Hoogste ACI-certificaat voor verduurzaming

  Gepubliceerd op:

  Brancheorganisatie Airports Council International heeft drie van onze luchthavens een certificaat voor het hoogst haalbare niveau van verduurzaming toegekend.

 • Bekroond circulair beton binnenkort op Schiphol

  Gepubliceerd op:

  De winnaar van de SHARE Award 2023 is een bekende. De duurzame betonproducten van Bio Bound liggen binnenkort namelijk ook op Schiphol.