Duurzaam vliegen. Wat doet Schiphol?

Wat doet Schiphol om de CO₂ van jouw vliegreis omlaag te brengen? Vanaf dat je van huis vertrekt tot in de lucht nemen we allerlei maatregelen. Wij zijn ervan overtuigd dat vliegen voor iedereen bereikbaar moet zijn. Maar dan moet het wel anders. Want wij willen de doelen van het akkoord van Parijs halen.

Concrete doelen

Om te voldoen aan Parijs heeft Schiphol ambitieuze doelen gesteld. In 2030 willen we een emissievrije luchthaven zijn. En in 2050 is vliegen CO₂-neutraal. Al jaren werken we er hard aan om dit te bereiken door het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. Welke maatregelen nemen we?

Op weg naar Schiphol: elektrische bussen, taxi’s of de trein

Duurzaam én comfortabel. Daar zetten we op in als jij van en naar Schiphol reist. Het meest duurzaam is collectief en elektrisch vervoer. Neem je de bus naar Schiphol? Grote kans dat die elektrisch is. Op en rond Schiphol rijden er zo’n 200 en dat aantal neemt alleen maar toe. Het station Schiphol ligt onder de terminal. Daardoor is het makkelijk om voor de trein te kiezen. Vanaf Schiphol zijn er vele directe verbindingen. Neem je liever de taxi? Neem dan een elektrische taxi. Bij de officiële Schiphol-taxi’s zit je dan zeker goed.

Op Schiphol: zon-, wind- en bodemenergie en elektrische voertuigen

De luchthaven Schiphol is al sinds 2012 CO₂-neutraal. Dat hebben we bereikt door de uitstoot terug te brengen, het restant compenseren we. De uitstoot brengen we onder meer terug door in te zetten op elektrische voertuigen. Van de bussen die jou van het vliegtuig naar de terminal brengen, tot bagagetrekkers en cateringbusjes, er zijn steeds meer elektrische voertuigen. En wist je dat heel Schiphol draait op Hollandse windenergie? Als jij je telefoon of laptop oplaadt in de terminal, gebruik je groene stroom. De terminal koelen en verwarmen we bijna overal met bodemenergie en op veel daken liggen zonnepanelen.

In de lucht: stimuleren schone vliegtuigen en ontwikkelen duurzame kerosine

Schiphol maakt zich al jaren sterk voor het verduurzamen van de internationale luchtvaart. Dat doen we niet alleen, daar investeert de hele luchtvaartsector in. Wat draagt Schiphol bij? We investeren in de productie van duurzame brandstof en in de ontwikkeling van nieuwe soorten brandstof. Ook ondersteunen we proeven met elektrisch vliegen. En we stimuleren de aanschaf van schone vliegtuigen. Airlines die met schonere vliegtuigen vliegen, betalen minder als ze Schiphol landen.

Lees ook de vorige blogs

 • Start bouw circulaire doorlaatpost

  Gepubliceerd op:

  De nieuwe doorlaatpost bouwen we van materiaal dat over is van de sloop van drie kantoorpanden en drie vrachtgebouwen op Schiphol

 • Hoogste ACI-certificaat voor verduurzaming

  Gepubliceerd op:

  Brancheorganisatie Airports Council International heeft drie van onze luchthavens een certificaat voor het hoogst haalbare niveau van verduurzaming toegekend.

 • Bekroond circulair beton binnenkort op Schiphol

  Gepubliceerd op:

  De winnaar van de SHARE Award 2023 is een bekende. De duurzame betonproducten van Bio Bound liggen binnenkort namelijk ook op Schiphol.