Duurzaam vliegen. Wat doet Schiphol?

Wat doet Schiphol om de CO₂ van jouw vliegreis omlaag te brengen? Vanaf dat je van huis vertrekt tot in de lucht nemen we allerlei maatregelen. Wij zijn ervan overtuigd dat vliegen voor iedereen bereikbaar moet zijn. Maar dan moet het wel anders. Want wij willen de doelen van het akkoord van Parijs halen. Onze CEO Dick Benschop neemt daarom deel aan de klimaattop in Glasgow.

Concrete doelen

Om te voldoen aan Parijs heeft Schiphol ambitieuze doelen gesteld. In 2030 willen we een emissievrije luchthaven zijn. En in 2050 is vliegen CO₂-neutraal. Al jaren werken we er hard aan om dit te bereiken door het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. Welke maatregelen nemen we?

Op weg naar Schiphol: elektrische bussen, taxi’s of de trein

Duurzaam én comfortabel. Daar zetten we op in als jij van en naar Schiphol reist. Het meest duurzaam is collectief en elektrisch vervoer. Neem je de bus naar Schiphol? Grote kans dat die elektrisch is. Op en rond Schiphol rijden er zo’n 200 en dat aantal neemt alleen maar toe. Het station Schiphol ligt onder de terminal. Daardoor is het makkelijk om voor de trein te kiezen. Vanaf Schiphol zijn er vele directe verbindingen. Neem je liever de taxi? Neem dan een elektrische taxi. Bij de officiële Schiphol-taxi’s zit je dan zeker goed.

Op Schiphol: zon-, wind- en bodemenergie en elektrische voertuigen

De luchthaven Schiphol is al sinds 2012 CO₂-neutraal. Dat hebben we bereikt door de uitstoot terug te brengen, het restant compenseren we. De uitstoot brengen we onder meer terug door in te zetten op elektrische voertuigen. Van de bussen die jou van het vliegtuig naar de terminal brengen, tot bagagetrekkers en cateringbusjes, er zijn steeds meer elektrische voertuigen. En wist je dat heel Schiphol draait op Hollandse windenergie? Als jij je telefoon of laptop oplaadt in de terminal, gebruik je groene stroom. De terminal koelen en verwarmen we bijna overal met bodemenergie en op veel daken liggen zonnepanelen.

In de lucht: stimuleren schone vliegtuigen en ontwikkelen duurzame kerosine

Schiphol maakt zich al jaren sterk voor het verduurzamen van de internationale luchtvaart. Dat doen we niet alleen, daar investeert de hele luchtvaartsector in. Wat draagt Schiphol bij? We investeren in de productie van duurzame brandstof en in de ontwikkeling van nieuwe soorten brandstof. Ook ondersteunen we proeven met elektrisch vliegen. En we stimuleren de aanschaf van schone vliegtuigen. Airlines die met schonere vliegtuigen vliegen, betalen minder als ze Schiphol landen.

Lees ook de vorige blogs

 • 10.000 nieuwe laadpunten elektrische voertuigen

  Gepubliceerd op:

  We plaatsen voor 2030 tot wel 10.000 nieuwe laadpunten voor elektrische voertuigen. Ze zijn van groot belang om uitstootvrije luchthavens in 2030 te realiseren.

 • Weg van gerecycled plastic in gebruik genomen

  Gepubliceerd op:

  De test met deze weg, van gerecycled plastic afval afkomstig van de luchthaven, moet uitwijzen of dit in de toekomst een goed alternatief voor asfalt kan zijn.

 • Schiphol behaalt hoogste level naar emissievrij

  Gepubliceerd op:

  Schiphol heeft op 23 juni het hoogste niveau 4+ behaald van het Airport Carbon Accreditation-programme (ACA) van Airports Council International (ACI).