Voor Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport: Hoogste ACI-certificaat voor verduurzaming

Mooi nieuws voor Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Brancheorganisatie Airports Council International (ACI) heeft de drie luchthavens namelijk een certificaat voor het hoogst haalbare niveau van verduurzaming toegekend. En daar zijn we uiteraard heel trots op.

Hoogste niveau voor verduurzaming

Uitstootvrije luchthavens; dat is ons doel voor 2030. Daar werken we hard aan en dat is ook de ACI niet ontgaan. De brancheorganisatie heeft namelijk wereldwijd voor het eerst tien luchthavens het hoogst haalbare niveau voor verduurzaming toegekend. En drie daarvan zijn onderdeel van Royal Schiphol Group.

CO2-uitstoot terugbrengen

ACI hanteert een benchmark dat inzichtelijk maakt hoe en in welke mate luchthavens wereldwijd de CO2-uitstoot van hun eigen, grondgebonden activiteiten terugbrengen. De organisatie heeft hier onlangs een nieuw en hoger niveau aan toegevoegd, level 5. Luchthavens die het bij dit niveau behorende certificaat krijgen, hebben niet alleen hun uitstoot met 90 procent teruggebracht ten opzichte van 2010 maar hebben netto ook nul procent uitstoot. Daarnaast werken ze actief samen met andere organisaties om de uitstoot van de gehele luchtvaarsector en andere indirecte uitstoot – zoals het verkeer van en naar de luchthavens – naar netto nul terug te brengen.

Belangrijke mijlpaal

Een mooie erkenning dus, en een belangrijke mijlpaal die past bij onze ambitie om de meest duurzame en hoogwaardige luchthavens in de wereld te worden. Maar we zitten niet stil en blijven verder werken aan ons doel: volledig uitstootvrije luchthavens in 2030. Dat doen we bijvoorbeeld door ons grondmaterieel en dat van onze partners steeds verder te elektrificeren. Daarnaast draaien we volledig op stroom van Hollandse wind en de terminal en onze gebouwen gaan stap voor stap steeds verder van het gas af.

We zijn er nog niet

Kortom: we zijn dus op de goede weg. Maar we realiseren ons ook dat we er nog niet zijn, zelfs niet als we onze eigen operatie volledig hebben verduurzaamd. Daarom werken we samen met heel veel andere partijen ook hard aan het verduurzamen van de sector als geheel. Ons doel is daarbij een CO2-vrije luchtvaart in 2050.

Meer informatie

Wil je meer weten over wat we allemaal doen in het kader van een duurzame luchtvaart?

Lees ook de vorige blogs

 • Schiphol bouwt bijzonder hoogspanningsstation

  Gepubliceerd op:

  Nieuw hoogspanningsstation draagt bij aan een van de belangrijkste duurzaamheidsdoelen van Schiphol: 0 uitstoot in 2030.

 • Meer elektrische voertuigen erbij

  Gepubliceerd op:

  Meeste dieselaggregaten zijn vervangen door e-variant. Bijna alle stilstaande vliegtuigen aan de gate voorzien we op Schiphol nu elektrisch van stroom.

 • Start bouw circulaire doorlaatpost

  Gepubliceerd op:

  De nieuwe doorlaatpost bouwen we van materiaal dat over is van de sloop van drie kantoorpanden en drie vrachtgebouwen op Schiphol