Duurzame brandstof op Schiphol

Luchtvaartmaatschappijen kunnen makkelijker op Schiphol duurzame kerosine tanken. Door het minderheidsbelang van brandstofleverancier Neste in Aircraft Fuel Supply (AFS) is het nu beschikbaar als er vraag naar is.

Gemaakt van duurzame afval- en restgrondstoffen

Neste is wereldwijd de grootste leverancier van duurzame vliegtuigbrandstof. AFS exploiteert de brandstofvoorziening op Schiphol. Neste MY Sustainable Aviation Fuel wordt gemaakt van duurzaam gewonnen, hernieuwbare afval- en restgrondstoffen. In vergelijking met fossiele kerosine kan het tot 80% aan broeikasgasemissies schelen.

Geen extra investeringen nodig

Neste MY Sustainable Aviation Fuel kan worden gebruikt als drop-in brandstof voor bestaande vliegtuigmotoren en luchthaveninfrastructuur. Er zijn geen extra investeringen voor nodig. Voorafgaand aan het gebruik wordt Neste MY Sustainable Aviation Fuel gemengd met fossiele vliegtuigbrandstof. Vervolgens wordt het gecertificeerd om te voldoen aan de ASTM-specificaties voor jet fuel.

Gebruik duurzame kerosine moet worden opgeschaald

Volgens Dick Benschop, ceo van Schiphol, past de komst van Neste goed bij onze ambitie om de luchtvaart te verduurzamen. Dick Benschop: ‘Kwaliteit van het netwerk van Schiphol moet hand in hand gaan met grote stappen richting duurzame luchtvaart. Duurzame vliegtuigbrandstof is een bewezen technologie die moet worden opgeschaald.’

Jaarlijkse capaciteit wordt verder uitgebreid

De jaarlijkse capaciteit van Neste voor duurzame vliegtuigbrandstof is momenteel 100.000 ton. Met Neste's uitbreiding van de Singaporese raffinaderij in het verschiet en met mogelijke extra investeringen in de Rotterdamse raffinaderij, zal Neste in 2023 de capaciteit hebben om ongeveer 1,5 miljoen ton Sustainable Aviation Fuel per jaar te produceren. De brandstof wordt al geleverd aan diverse commerciële luchtvaartmaatschappijen, zakelijke luchtvaartklanten en aan diverse luchthavens in Europa en Noord-Amerika.

Lees ook de vorige blogs

 • Schiphol behaalt hoogste level naar emissievrij

  Gepubliceerd op:

  Schiphol heeft op 23 juni het hoogste niveau 4+ behaald van het Airport Carbon Accreditation-programme (ACA) van Airports Council International (ACI).

 • Nieuw rapport RIVM over ultrafijnstof

  Gepubliceerd op:

  Het RIVM heeft het rapport over langdurige blootstelling omwonenden aan ultrafijnstof gepubliceerd. Schiphol noemt het een belangrijk rapport.

 • Hoe duurzaam zijn verbouwingen op Schiphol?

  Gepubliceerd op:

  Aannemers werken op Schiphol steeds duurzamer. Een mooi voorbeeld is de verbouwing van het Regionals Platform, thuisbasis van KLM Cityhopper.