Zwanenburgbaan zes weken buiten gebruik: Vliegverkeer op Buitenveldertbaan en Kaagbaan

Van 10 maart tot en met 22 april is de Zwanenburgbaan in onderhoud. Tijdens dit baanonderhoud volgen de vliegtuigen de vliegroutes van en naar de Buitenveldertbaan en de Kaagbaan. Tevens zal een klein deel van het vliegverkeer landen op de Polderbaan. Als door weersomstandigheden de Kaagbaan niet inzetbaar is, kan het vliegverkeer gebruik maken van de Aalsmeerbaan. Dit zou ook één of twee keer in de nachts het geval kunnen zijn. Hierdoor kan je als je in de omgeving van deze banen woont of werkt in deze periode meer hinder van het vliegverkeer ervaren.

Ervaar ik meer of minder hinder?

Dat hangt er vanaf waar je je bevindt. Als je het kaartje hieronder bekijkt, dan zie je dat er in deze periode minder vliegverkeer is in het groene gebied ten noordoosten en zuiden van de Zwanenburgbaan. En juist meer vliegverkeer in de rode gebieden ten oosten van de Buitenveldertbaan en ten zuidwesten van de Kaagbaan. Een klein deel van het vliegverkeer zal landen op de Polderbaan.

Hoe zit het met de Aalsmeerbaan?

Met de gemeente Aalsmeer en bewonersverenigingen heeft Schiphol afgesproken dat de Aalsmeerbaan alleen wordt ingezet als de Kaagbaan niet inzetbaar is vanwege weersomstandigheden. Naar verwachting komt dit niet meer dan één tot twee keer voor. En het kan voorkomen dat de Aalsmeerbaan één of twee keer ’s nachts in gebruik is.

onderhoud-zwanenburgbaan

Wat doet Schiphol om de hinder te beperken?

Om de hinder te beperken zorgen we ervoor dat we het baanonderhoud zo snel mogelijk uitvoeren en combineren we het met andere werkzaamheden op en rondom de Zwanenburgbaan. Die voeren we waar mogelijk gelijktijdig uit zodat de baan zo kort mogelijk buiten gebruik is.

Waarom is het baanonderhoud nodig?

Om de start- en landingsbanen veilig en in goede conditie te houden, plegen we regelmatig onderhoud. De Zwanenburgbaan is vaak in gebruik. Dagelijks starten en landen er vliegtuigen op deze baan waardoor het asfalt slijt. De banden van de vliegtuigen laten ook een hoop rubber achter, dat we tijdens het baanonderhoud verwijderen. Tevens krijgen de markeringen op de baan een likje verf, pakken we de afvoer aan en vervangen we verlichting wanneer dat nodig is. Dit zijn werkzaamheden die we niet kunnen uitvoeren als het vliegverkeer doorgaat. Daardoor is de Zwanenburgbaan voor zes weken niet beschikbaar voor het vliegverkeer.

Kan ik een kijkje nemen op de Zwanenburgbaan tijdens dit onderhoud?

Ja, dat is mogelijk! In het weekend van 6 en 7 april zijn er twee burendagen waar je je voor kunt inschrijven. We verwelkomen dan 1.000 buren op de Zwanenburgbaan om meer uitleg te geven over Schiphol, de banen, vliegroutes, de brandweer en sneeuwvloot, de vogelwacht en nog veel meer. De inschrijving start 16 maart: wees er snel bij, want de belangstelling is vaak groot.

Kan Schiphol mij op de hoogte houden van het baangebruik en baanonderhoud?

Ja, we kunnen je een e-mail met informatie sturen over het actuele baangebruik, de vliegroutes en het baanonderhoud en wat dat voor jou als buur betekent. Meld je hier aan, dan sturen we je voor jou relevante updates op basis van je postcode.

Waar kan ik terecht met vragen of klachten over hinder door het vliegverkeer?

Al je vragen, opmerkingen en klachten kun je kwijt via www.bezoekbas.nl. Ben je op zoek naar meer informatie over hinder, vliegroutes en baangebruik, kijk dan eens op de Schiphol als buur pagina.