Interview Dennis Veltkamp: Klaar voor de sloop... garage P2

Slechts een handjevol auto’s staat nog in P2, de rest van de garage op Schiphol is spookachtig leeg. Klaar voor de sloop die op 1 november is begonnen. Dit alles gebeurt onder leiding van projectmanager Dennis Veltkamp. “Voor de kerst is P2 verdwenen en veranderd in een immens bouwterrein.”

Projectmanager Dennis Veltkamp

Meer ruimte creëren

P2 maakt plaats voor een nieuwe terminal en dat plaatsmaken is een project an sich. De honderden meters lange garage ligt klem tussen twee drukke wegen op de luchthaven: de Havenmeesterweg en de Ceintuurbaan Zuid. Daardoor blijven de sloopkogels in de kast. Dennis: “Dat geeft teveel overlast in zo’n volgebouwde omgeving. We moeten P2 voorzichtig demonteren.”

Voorzichtig afscheid

Voor het verwijderen van P2 werkt Schiphol samen met RGS slooptechnieken. “Deze jongens weten precies wat ze te doen staat”, zegt Dennis. “De komende weken gaan zij alle onderdelen van de garage afvoeren. In grote lijnen is P2 opgebouwd uit honderden kolommen en ca. 1500 betonnen vloerplaten van ruim 14.000 kilo. Met hijskranen worden die op trailers gesjouwd. Op die manier wordt de hele garage trapsgewijs verwijderd en afgevoerd. De miljoenen kilo’s beton gaan naar een bouwterrein ten zuiden van Schiphol.”

Miljoenen kilo’s beton

Op het bouwterrein worden de platen vermalen tot betongranulaat. Dat wordt opgeslagen en later weer gebruikt als funderingsmateriaal voor andere bouwprojecten. De fundering van P2 blijft voorlopig nog even liggen. “De verharde ondergrond kunnen we goed gebruiken als werkterrein voor de bouw van de nieuwe pier en terminal”, legt Dennis uit.

Duurzaam slopen

Niet alleen het beton uit P2 krijgt een tweede leven. Ook parkeerautomaten, slagbomen en lichtmasten krijgen een nieuw onderkomen op de luchthaven. “Van de elektrische laadpalen is al bekend dat ze naar P1 verhuizen”, aldus Dennis. “P2 was een joekel van een garage en we willen daarvan zoveel mogelijk recyclen. Zo bouwen we duurzaam aan een vernieuwd Schiphol.”