Nieuws: Bouw viaduct over A4 in volle gang

Op 16 september is de eerste paal de grond ingegaan van het tweede viaduct voor vliegtuigen over de A4. Dit viaduct is nodig om de dubbele rijbanen rondom het terminalgebied van Schiphol sluitend te krijgen. Op dit moment plaatsen we de betonfundering.

Gepubliceerd op: 23 oktober 2020

Rondom de terminal van Schiphol ligt een cirkel van dubbele rijbanen. Deze dubbele rijbanen gebruiken we om de stroom vertrekkende en aankomende vliegtuigen zo efficiënt mogelijk te verwerken. Helaas is de cirkel onderbroken. Tussen de Kaag- en de Zwanenburgbaan moeten toestellen het doen met een enkele rijbaan: Quebec. Dat is natuurlijk niet praktisch, en daarom zijn we dit laatste stukje rijbaan nu aan het verdubbelen. Dit betekent onder andere een tweede viaduct voor vliegtuigen over de A4.

32 miljoen kilo

Om zowel het gewicht van de vliegtuigen als het gewicht van de constructie van het viaduct te kunnen dragen, moet de fundering sterk zijn. De constructie van het viaduct is 250 meter breed en 60 meter lang. Het gewicht van het dek, de overspanning, weegt maar liefst 32 miljoen kilo. Dit vergt – samen met het gewicht van de vliegtuigen – een sterke fundering: 900 palen zullen daarvoor de grond ingaan.

Bouw viaduct over A4 in volle gang

Grote mal

Op dit moment plaatsen we de betonfundering. Hoe doen we dat? Eerst wordt de bekisting van de fundering gemaakt. Hiervoor wordt een grote mal gebruikt. Als leeg omhulsel wordt deze op de juiste plek geplaatst en ter plaatse gevuld met wapening en beton. Dit moet ongeveer een week uitharden. Daarna wordt de bekisting verwijderd en blijft de betonfundering staan. De bekisting wordt op diverse plekken geplaatst, omdat er diverse funderingspunten nodig zijn om het viaduct te ondersteunen.

Bouw viaduct over A4 in volle gang

Afsluitingen van de toerit en afrit Schiphol (A4)

Om de werkzaamheden aan het viaduct veilig te kunnen uitvoeren, is het nodig om soms de A4 en de toe-en afritten van en naar Schiphol af te sluiten voor het verkeer. Om hinder voor weggebruikers zo veel mogelijk te beperken, worden de werkzaamheden ’s avonds en ’s nachts uitgevoerd.

  • Vrijdag 23 oktober 21.00 tot en met maandag 26 oktober 05.00 uur is de toerit A4 (van Schiphol naar Den Haag) volledig afgesloten. Weggebruikers worden omgeleid via de A4, A9 en A5, en moeten rekening houden met 10 minuten extra reistijd.
  • Vrijdag 30 oktober 21.00 uur tot en met maandag 2 november 05.00 uur is de afrit A4 Schiphol (vanuit Den Haag) volledig afgesloten. Weggebruikers worden omgeleid via de A5 en A9, en moeten rekening houden met 10 minuten extra reistijd.
  • Vrijdag 13 november 21.00 uur tot en met maandag 16 november 05.00 uur is de afrit A4 Schiphol (vanuit Den Haag) volledig afgesloten. Weggebruikers worden omgeleid via de A5 en A9, en moeten rekening houden met 10 minuten extra reistijd.