Zo werkt de irisscan - Met het oog op veiligheid

Bij het aanmaken van uw Privium kaart, maken wij ook een gedetailleerde opname van uw iris. Uit de gedetailleerde opname wordt een template berekend en deze template wordt opgeslagen op uw kaart. Vanuit de template kan nooit meer uw irisfoto zelf worden gereconstrueerd. De irisscan is een veilige en betrouwbare methode, waarmee u snel de grens op Schiphol passeert, zonder paspoortcontrole.

Irisscan Schiphol

Zo werkt de irisscan

De irisscan is voor ieder persoon uniek en slaan we op de Privium kaart op. Wanneer u bij de Privium grenspassage komt, kijkt u in de camera en wordt er een nieuwe scan gemaakt. Drie zwakke rode lampjes, vanuit drie posities, lichten het oog bij, zonder een flits te gebruiken. Deze irisscan wordt vergeleken met de scan op uw kaart. Het poortje opent als de gegevens overeenkomen.

De irisscan met bril of contactlenzen

Bij het maken van de oorspronkelijke irisscan in de Privium ClubLounge, vragen we om uw bril af te zetten of uw lenzen uit te doen. Vergeet dus niet uw lenzendoosje en -vloeistof mee te nemen.

Tijdens de irisscan bij de Privium grenspassage kunt u wel uw bril op- en uw lenzen inhouden. De identificatie met de irisscan lukt hier ook als u uw bril opheeft of uw contactlenzen in. Draagt u getinte glazen of een zonnebril? Dan herkent de irisscanner uw iris niet en vragen wij u alsnog om uw bril af te doen. Heeft u een bril met een dik montuur? Dan krijgt u instructies om te voorkomen dat het montuur uw iris bedekt tijdens het scannen.

Veilig voor uw ogen en gezondheid

De irisscan maakt een zeer gedetailleerde opname van uw iris en vormt geen risico voor uw ogen of gezondheid. Het is een betrouwbare en snelle vorm van biometrische (meetbare fysieke kenmerken) identificatie, net als een vingerafdruk.

Snel door security en de grens over

Met uw Privium kaart komt u, via de speciale Privium doorgang, in het Priority-wachtgebied. U loopt dan door naar de security check, waar u voorrang krijgt op reguliere passagiers. Na de security check passeert u met de irisscan binnen 10 à 15 seconden de grens. In deze korte tijd, maakt en vergelijkt de irisscanner de opname met de irisscan op uw Privium kaart. Vervolgens gaat het poortje open en gaat u de grens over.

Fraudebestendige methode

Fraude is nooit geheel uit te sluiten, maar een irisscan is zeer fraudebestendig. De iris biedt, wat unieke eigenschappen betreft, veel zekerheid door zijn grote hoeveelheid herkenningspunten. De technologie is zo ver gevorderd dat moderne irisscanners ook letten op de bewegingen van het oog en de pupilreflex. Hierdoor wordt fraude nog moeilijker.

Uw privacy is en blijft gewaarborgd

Wij doen er alles aan om uw persoonlijke gegevens veilig te stellen. Schiphol voldoet daarom aan alle wettelijke eisen voor privacy. De gegevens van de automatische Privium grenspassage die wij aan de Koninklijke Marechaussee doorgegeven, zijn dezelfde gegevens die zij krijgen bij een reguliere paspoortcontrole.

De biometrische informatie is opgeslagen op de chip van uw Privium kaart en niet in een database. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft het gehele proces en het gebruik van gegevens van Privium leden, beoordeeld en goedgekeurd.

Kunnen we je ergens mee helpen?

Veelgestelde vragen Contact Bel 0900 0141