Voor onze Privium leden: Zo werkt de Privium poort en irisscan

Als nieuw Privium lid laat u een irisscan maken en ontvangt u uw eigen persoonlijke Privium kaart. Deze kaart mag dus alleen door u gebruikt worden. Met de kaart krijgt u toegang tot het Priority wachtgebied bij security. Daardoor hebt u voorrang op reguliere reizigers. U heeft binnen het Priority wachtgebied geen voorrang op de andere reizigers, hier is de wachttijd gelijk. Vliegt u niet-Schengen? Dan passeert u na de security check vliegensvlug de grenscontrole met de irisscan.

De Privium poort en irisscan uitgelegd

Waar vindt u de Privium poorten op Schiphol?

Bij vertrek
Indien u een vertrekkende vlucht heeft dan vindt u de Privium poorten bij ieder Priority wachtgebied voor de security check. Vliegt u naar een Niet-Schengen bestemming? Dan zijn er ook Privium poorten om de grens te passeren met de irisscan. Deze poorten bevinden zich meestal rechts van de balies van de Koninklijke Marechaussee. Ook zijn de poorten met bebording aangegeven.

Bij aankomst
Indien u aankomt uit een niet-Schengen bestemming dan zijn er Privium poorten bij de grenscontrole. Mocht u overstappen op Schiphol dan zijn er Privium poorten bij de transferfilters tussen Schengen en niet-Schengen.

Hoe werkt de Privium poort?

 • Houd uw Privium kaart tegen het contactloze icoon aan*.
 • Houd uw kaart tegen het symbool aan zolang de kaart gelezen wordt.
 • De Privium poort opent daarna automatisch en u kunt doorlopen naar het Priority wachtgebied bij security. De Privium poorten bij de grenscontrole gebruikt u op dezelfde manier.

*Privium leden die nog in het bezit zijn van een oude Privium kaart, steken de Privium kaart in de kaartlezer. De Privium poort opent daarna automatisch.

De Privium irisscan: in een oogwenk de grens over

 • Bij de grenspassage kijkt u recht vooruit in de spiegel.
 • Houd uw hoofd stil (volg dus niet de camera die op en neer kan bewegen) en de irisscan zoekt automatisch uw iris.
 • De scan wordt vergeleken met onze database. Het poortje opent zodra u herkend bent.

Mocht er iets aan de hand zijn waardoor de scan niet werkt, dan gaat het poortje links open en bent u als eerste aan de beurt bij de Koninklijke Marechaussee.

Veilig voor lenzen en brillen

De irisscan vormt geen risico voor uw ogen of gezondheid. Bij de grenspassage kunt u de scan gewoon gebruiken met lenzen of bril. Getinte glazen of een zonnebril op? Zet uw bril dan even af.

Met het oog op privacy

Zoals u mag verwachten, voldoet Schiphol aan alle wettelijke eisen voor privacy. Wij doen er dus alles aan om uw persoonlijke gegevens veilig te houden.

De biometrische informatie is versleuteld opgeslagen in een beveiligde database of op de chip van uw Privium kaart. In ons Privacystatement leggen we uitgebreid uit hoe we met uw gegevens omgaan.

Neem contact op via:

 • +31 20 601 4222

  Bel ons met uw vraag

 • privium@schiphol.nl

  Stuur ons een e-mail

 • Twitter @Privium

  Ga het gesprek aan of volg ons via Twitter