Voor onze Privium leden: Zo werkt de irisscan

Als nieuw Privium lid laat u een irisscan maken. Hierna kunt u bij de paspoortcontrole op Schiphol de veilige en vliegensvlugge irisscangebruiken. U kijkt in de camera en bent in 10 seconden herkend. Laten we deze identificatievorm beter bekijken, zodat u weet wat u kunt verwachten als u de irisscan voor het eerst gaat gebruiken.

De irisscan uitgelegd

Uw irisscan laten maken

We heten u welkom in de Privium ClubLounge Departures, waar we een gedetailleerde opname van uw iris maken.

In een oogwenk de grens over

Bij de grenspassage kijkt u in recht vooruit in de spiegel. Houd u hoofd stil en de irisscan zoekt automatisch uw iris. De scan wordt vergeleken met onze database. Het poortje opent zodra u herkend bent.

Veilig voor lenzen en brillen

De irisscan vormt geen risico voor uw ogen of gezondheid. Bij de grenspassage kunt u de scan gewoon gebruiken met lenzen en bril. Getinte glazen of een zonnebril op? Zet uw bril dan even af.

Fraudebestendige methode

Dankzij de vergevorderde technologie is een irisscan zeer betrouwbaar en fraudebestendig. Moderne irisscanners letten op de bewegingen van het oog en de pupilreflex, wat fraude ontzettend moeilijk maakt.

Uw eerste irisscan

Gaat u voor het eerst als Privium lid door de controles? Met uw Privium kaart komt u via de speciale Privium doorgang uit in het Priority wachtgebied. Hier is met een markering op de vloer aangegeven hoe u 1,5 meter afstand kunt houden. Wanneer u aan de beurt bent, loopt u door naar de security check. Hier krijgt u voorrang op reguliere passagiers. Reist u naar een niet-Schengen bestemming, dan komt u na security de irisscan tegen. Kijk in de spiegel, wacht tot u herkend bent en ga door het poortje. U zult zien hoe makkelijk en snel u de grens passeert.

Met het oog op privacy

Zoals u mag verwachten, voldoet Schiphol aan alle wettelijke eisen voor privacy. Wij doen er dus alles aan om uw persoonlijke gegevens veilig te houden. De gegevens van de automatische Privium grenspassage die wij aan de Koninklijke Marechaussee doorgeven, zijn dezelfde gegevens die zij krijgen bij een reguliere paspoortcontrole.
De biometrische informatie is versleuteld opgeslagen in een beveiligde database of op de chip van uw Privium kaart. In ons Privacy Statement leggen we uitgebreid uit hoe we met uw gegevens omgaan.

Veelgestelde vragen

Hoe word ik lid van Privium?

In vier stappen kunt u lid worden van Privium en genieten van de snelle en soepele service tijdens uw reizen via Schiphol.

  1. Maak een keuze tussen Privium Basic of Privium Plus. Klik op uw keuze en vul het inschrijfformulier in. U ontvangt een e-mail ter bevestiging.
  2. Activeer vervolgens uw Mijn Schiphol account.
  3. Maak een afspraak voor het aanmaken van uw Privium kaart. Dit kunt u eenvoudig online doen via uw Mijn Schiphol account.
  4. Activeer uw Privium kaart in de Privium ClubLounge Departures. Tijdens uw afspraak maken we de Privium kaart aan met uw paspoortgegevens en unieke irispatroon. In de Privium ClubLounge Departures kunt u uw gewenste betaalmethode kiezen. Daarna is de Privium kaart direct klaar voor gebruik en gaat uw lidmaatschap in.

Hoe lang moet ik zijn om gebruik te kunnen maken van de irisscan?

De irisscan is voor iedereen die langer dan 1.55 meter is. Bent u korter dan 1.55 meter? Dan kunt u helaas geen gebruik hiervan maken.

Wanneer is de irisscan bij de grenspassage geopend?

Zodra de grensdoorgangen bij de paspoortcontrole in de terminal geopend zijn, kunt u gebruik maken van de irisscan in de Privium poorten om de grens te passeren. Mocht een grensdoorgang bij vertrek, aankomst of transfer gesloten zijn, dan is ook de Privium grenspoort hier gesloten. U kunt dan gebruik maken van een grenspassage op een andere locatie in de terminal.

Wanneer is mijn Privium kaart klaar?

Als u de bevestiging van uw lidmaatschap per e-mail heeft ontvangen, nodigen wij u graag uit in de Privium ClubLounge Departures. Hier maken wij ter plekke uw Privium kaart aan, inclusief een scan van uw iris voor de snelle grenspassage. Dit duurt circa 20 minuten. Uw kaart is daarna direct klaar voor gebruik.

Wat heb ik nodig om een Privium kaart aan te laten maken?

Om uw kaart direct klaar te maken voor gebruik, hebben we uw geldige paspoort of Europese ID-kaart nodig. Een rijbewijs voldoet niet als legitimatie.

Hoe gaat Schiphol/Privium om met mijn gegevens?

Wij doen er alles aan om uw persoonlijke gegevens veilig te stellen. Schiphol voldoet daarom aan alle wettelijke eisen voor privacy. De gegevens van de automatische Privium grenspassage die wij aan de Koninklijke Marechaussee doorgegeven, zijn dezelfde gegevens die zij krijgen bij een reguliere paspoortcontrole. De biometrische informatie is versleuteld opgeslagen in een beveiligde database of op de chip van uw Privium kaart.

Kunnen mijn partner en kinderen ook gebruikmaken van de irisscan?

Het gebruik maken de irisscan kan enkel wanneer de desbetreffende partner of het kind een Privium lidmaatschap heeft. Zie de voorwaarden voor het aanmelden van de Partner lidmaatschappen.

Neem contact op via: