Vliegen met een onzichtbare beperking: Wat als je meer tijd en rust nodig hebt?

Als je een onzichtbare beperking zoals autisme of een stoornis hebt en gaat vliegen, dan is het prettig dat mensen op de luchthaven en in het vliegtuig een beetje rekening met je houden. Je kan hiervoor assistentie aanvragen bij je luchtvaartmaatschappij. Wil je kenbaar maken dat je een onzichtbare beperking hebt? Dat kan op Schiphol met het groene zonnebloemen keycord. Zo kunnen wij je herkennen en je meer tijd en rust geven bij de security- en paspoortcontrole.

Geef je beperking aan

Wist je dat je bij je luchtvaartmaatschappij kunt aangeven dat je een onzichtbare beperking hebt? Dit kan in de breedste zin van het woord, dus bijvoorbeeld ook als je gevoelig bent voor prikkels. Geef dit bij het boeken van je vliegticket aan, of in ieder geval 48 uur voor je vlucht vertrekt vanaf Schiphol. Maak bij deze aanvraag duidelijk welke hulp je nodig hebt. Je kan dan assistentie krijgen die je na het inchecken naar je vliegtuig begeleidt en je helpt. Of je haalt het keycord op bij de assistentiebalie en vindt zelf je weg naar je gate.

Rustige plekken op Schiphol

Schiphol is een internationale luchthaven waar dagelijkse tienduizenden reizigers vertrekken en aankomen. Wil je even aan de drukte en alle prikkels ontsnappen? Bezoek dan het stiltecentrum in Lounge 2 na security. Ook in het Rijksmuseum op de Holland Boulevard tussen de E-pier en F-pier is het heerlijk donker en stil. Wil je even rustig zitten? Er zijn volop gelegenheden om je even terug te trekken en te ontspannen.

Faciliteiten voor een onzichtbare beperking

  • Keycord
  • Rustplekken