Jaarverslag Raad van Kinderen 2018-2019: Kinderen denken mee over het Schiphol van morgen

Soms lijkt het wel alsof alle problemen in de wereld worden aangepakt door volwassenen. Mannen en vrouwen die serieus kijken, de hele tijd vergaderen en zoveel mogelijk moeilijke woorden gebruiken. Zij hebben misschien veel kennis en ervaring, maar andere dingen zijn ook belangrijk. Creativiteit, verbeeldingskracht en een frisse blik bijvoorbeeld, en dat is precies waarin jongeren uitblinken! Daarom heeft Schiphol een Raad van Kinderen gevraagd hoe we een betere band kunnen krijgen met mensen die rond de luchthaven wonen.

Schiphol en de buren

Voor Schiphol is goed contact met buren een grote uitdaging. Aan de ene kant werken veel mensen uit de omgeving op de luchthaven en gaan ook omwonenden graag met het vliegtuig op vakantie. Aan de andere kant hebben ze last van de toestellen die hier landen en opstijgen. Daarom vroeg Schiphol aan de Raad van Kinderen: ‘Hoe kan Schiphol zich op een duurzame manier inzetten om een goede buur te zijn?’

Raad van Kinderen

We vroegen advies aan de bovenbouwgroep van de 1e Montessorischool in Hoofddorp, een school met veel jongens en meiden die zelf in de buurt van Schiphol wonen. Om te beginnen, bezochten de kinderen onder andere de brandweer, de sneeuwvloot en het hoofdkantoor op Schiphol. Daarna gingen ze in de klas aan de slag met hun onderzoek. Op 17 mei 2019 presenteerden de kinderen hun adviezen en gingen ze in gesprek met de directeur en medewerkers van Schiphol.

Misschien moet je mensen laten stemmen over de beste oplossingen voor problemen. Dan hebben ze in ieder geval wat te vertellen over Schiphol.

  • Kurt (11 jaar)

Interessante adviezen

De Raad van Kinderen snapt heel goed dat de situatie ingewikkeld is, en vindt dat Schiphol en de buren daar ook eerlijk over kunnen zijn naar elkaar. Het is belangrijk dat je met elkaar praat, over leuke en minder leuke dingen. Als Schiphol laat zien dat het ook echt luistert naar de omgeving, zal er meer vertrouwen ontstaan. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door in samenwerking met omwonenden vaker Burendagen te organiseren.

Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk thema voor de kinderen. Zo raden ze aan geluidswallen rond Schiphol te maken, zien ze graag een elektrische brandweervloot en zijn ze benieuwd hoe vliegtuigen zuiniger kunnen worden gemaakt. Ook zou het volgens de Raad goed zijn als er plekken komen waar omwonenden en medewerkers van Schiphol elkaar kunnen ontmoeten, zoals een hondenuitlaatveldje of een (gratis) sportschool.

Wat gaan we met de adviezen doen?

De Raad van Kinderen heeft een mooi lijstje gemaakt met dingen waarmee we aan de slag kunnen. Nu is het aan ons om de beste ideeën in de praktijk te brengen. Daar zijn we al druk mee bezig. Zo verduurzamen en vergroenen we onze bestaande en nieuwe pieren, gaan we met buren in gesprek over het terugdringen van hinder en ontwikkelen we onder andere een nieuwe app waarmee we vliegtuiggeluid in de regio voorspellen.

Missing Chapter

De Raad van Kinderen is een initiatief van de Missing Chapter Foundation. Een organisatie die kind-inclusie bij organisaties op de agenda en laat kinderen zien hoe ze met hun creatieve denkkracht voor duurzame verandering kunnen zorgen.