Nieuws: Schaapjes tellen op de geluidsribbels

Gepubliceerd op: 4 oktober 2017

De geluidsribbels langs de IJweg bij Hoofddorp hebben sinds juli een kudde van 200 schapen op bezoek. De vriendelijke wollige dieren houden het gras bij op de ribbels die westelijk van de Polderbaan liggen. Een mooie, duurzame manier van grasmaaien.

De Kempische heideschapen blijven in ieder geval tot eind december de geluidsribbels begrazen. Om ervoor te zorgen dat de kudde gelijkmatig het gras kort houdt, komt om de dag schaapsherder Marijke Dirkson of haar man Martin Orij met behulp van een border collie de schapen verplaatsen.

Natuurlijk bèèèheer

Het grote voordeel van begrazing door de schapen is dat het een natuurlijke en schone manier van landschapsbeheer is. Het stimuleert de biodiversiteit en is beter voor de luchtkwaliteit. Plus dat het van cultuurhistorische waarde is voor de polder. Bovendien zijn de geluidsribbels gevoelig voor vervorming, zeker als zware maaimachines eroverheen moeten rijden.

Wollige grasmaaiers

Of de schapen na de ‘winterslaap’ - waarin het gras nauwelijks groeit – terugkeren, is nu nog even de vraag. Mocht de dieren risicovolle vogels naar de geluidsribbels trekken, dan zullen Marijke en Martin de schapen ergens anders laten grazen. Maar tot die tijd kan je nog even genieten van de wollige grasmaaiers.

Bekijk hier de video over de schapen op Schiphol