Nieuws: BAS: Lichte toename melders hinder ondanks minder vliegverkeer

Het aantal melders van hinder van vliegverkeer nam licht toe in 2021, ondanks dat er minder van en naar Schiphol gevlogen werd. Dat blijkt uit de jaarrapportage van Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS). Het gaat om een stijging van ongeveer 5% ten opzichte van 2020.

Gepubliceerd op: 4 mei 2022

Voorkeursbanen 16 weken in onderhoud

Uit de gegevens van BAS blijkt dat er in 2021 onder andere meer melders zijn bijgekomen in de omgeving van de Zwanenburgbaan en de Buitenveldertbaan. Een verklaring hiervoor is dat er meer vliegverkeer gebruik maakte van deze banen, omdat de voorkeursbanen - de Polderbaan en Kaagbaan - in 2021 16 weken niet beschikbaar waren vanwege baanonderhoud. Ook kwam de wind vaker uit noordelijke tot oostelijke richtingen.

Dreamliner versus Boeing 747-400

Ondanks dat er een kwart minder vluchten is uitgevoerd met de Boeing 747-400, verdubbelde het aantal meldingen over dit vliegtuigtype. Met name als dit vliegtuigtype in de late avond of nacht startte vanaf de Zwanenburgbaan, de Kaagbaan of de Buitenveldertbaan. Over nieuwere en stillere grote vliegtuigen zoals de Boeing 787 Dreamliner kwamen relatief weinig meldingen binnen. Dit laat zien dat vlootvernieuwing een positief effect kan hebben op het aantal meldingen.

Bekijk de Jaarrapportage BAS 2021 op bezoekbas.nl