Maak je klaar voor de securitycontrole op Schiphol

Moeten je horloge en je riem af als je door security gaat? En klopt het dat je laptop gewoon in je tas mag blijven als je vanaf Schiphol vliegt? De securitycontrole kan een stressvol moment zijn tijdens je vliegreis. Met deze adviezen weet je precies wat er van je verwacht wordt als je bij onze beveiligers staat en ben je klaar voor de securitycontrole.

Veilig op reis

Ga je op reis met het vliegtuig? Dan ontkom je niet aan de securitycontrole. Zo zorgen we ervoor dat vliegen een veilige manier van reizen is en blijft. Het is dus best belangrijk dat we de controle op de juiste manier uitvoeren. Jij kunt ons helpen door je hier zo goed mogelijk op voor te bereiden.

Slim inpakken

Dat begint al als je thuis je koffers inpakt. Reis je met ruimbagage? Dan helpt het als je daar ook al je spullen uit je handbagage instopt. Want hoe meer je meeneemt het vliegtuig in, hoe langer de controle duurt. Het is dus handig om spullen die je niet direct nodig hebt, in het ruim te laten vervoeren. Vlieg je toch met handbagage? Neem dan niet meer dan één stuk bagage mee en laat bij voorkeur je (rol)koffer thuis.

Hoe kom ik bij de securitycontrole?

Eenmaal op Schiphol ga je eerst naar de incheckbalie om in te checken en je ruimbagage af te geven. Na het inchecken kan je met je handbagage door naar de securitycontrole. Hiervoor volg je de gele borden naar je gate. Wil je weten wat je gatenummer is? Zoek je vlucht op op de schermen of klik hier.

Zakken leeg, tas vol

Ok, maar wat moet je nu wel en wat juist niet doen als je door de securitycontrole gaat? In het kort komt het neer op: haal je zakken leeg, laat je tas vol. Sta je bijna vooraan in de rij? Begin dan alvast met het leegmaken van je zakken. Je kunt je telefoon, portemonnee, paspoort en boardingpass en eventuele andere spullen het makkelijkst in je jas of tas stoppen.

Laat je laptop en vloeistoffen maar zitten

Ben je aan de beurt? Pak dan één of maximaal twee bakken uit het securitysysteem en leg – als je die hebt uiteraard - eerst je jas en daarna je tas erin. Dankzij de nieuwe CT-scans die we tegenwoordig overal op Schiphol gebruiken, is dat een fluitje van een cent en hoef je niet meer eerst van alles uit je tas te halen. Je mag je laptop en vloeistoffen dus gewoon in je tas laten zitten. Je drinkflesje mag ook mee. Heb je een metalen drinkfles? Zorg dan dat je deze leeg meeneemt. Je kunt na de securitycontrole je drinkfles dan weer vullen.

De security dresscode

De volgende stap is de scanner. Die gebruikt de beveiliger om te controleren of je geen verboden of gevaarlijke spullen op je lichaam of in je kleding draagt. Geen zorgen, je hoeft er niet op je sokken en zonder riem doorheen. Voorwerpen als horloges, sieraden, je riem of je schoenen mag je gewoon aan- en omhouden.

TIP: wil je snel en soepel door de scanner? Houd je dan aan de security dresscode: luchtige sportieve kleding en sneakers of slippers. Hoge schoenen, laarzen, schoenen met dikke zolen en hoodies moet je uitdoen voor je door de scanner gaat. Probeer deze daarom te vermijden tijdens het reizen.

Klaar voor je vlucht

Is alles in orde? Dan kun je je jas en je tas pakken en je klaar gaan maken voor je vlucht. Fijne reis!

Lees ook de vorige blogs

 • DeNoize test slimme raamtechnologie bij Schiphol

  Gepubliceerd op:

  DeNoize heeft een proefhuisje vlakbij Schiphol gebouwd om hun slimme raamtechnologie te testen die de geluidsoverlast voor omwonenden kan verminderen.

 • Noord/Zuidlijn naar Schiphol? Een goede zaak!

  Gepubliceerd op:

  Dankzij het doortrekken van de Noord/Zuidlijn houden we Schiphol uitstekend bereikbaar en reis je straks ook met de metro van of naar Schiphol.

 • Nieuwe bestemmingen 2023

  Gepubliceerd op:

  In 2023 vlieg je vanaf Schiphol naar nieuwe en bekende bestemmingen. Alle details en wat er op een aantal van deze plekken te beleven is, lees je in onze blog.