Zo ga je snel door de paspoortcontrole

Pak je paspoort erbij, want als je gaat vliegen of juist net geland bent op Schiphol, kan je deze tip zeker gebruiken. Je bespaart namelijk tijd als je weet hoe je snel door de self-service paspoortcontrole gaat via de eGates (automatische grenscontrole). Daar kan je zelf je paspoort scannen en herkent een camera je gezicht. In dit blog lees je hoe het werkt.

Bekijk je paspoort

Kijk allereerst naar de voorkant van je paspoort of je het e-symbool icoon paspoort ziet staan. Dit betekent dat je een biometrisch paspoort hebt met een chip erin. Met dit paspoort kan je gebruik maken van de eGates: automatische gezichtsherkenning bij de paspoortcontrole. Op Schiphol heb je een EU-paspoort nodig of een paspoort uit geselecteerde landen. En belangrijk: je moet 14 jaar of ouder zijn. Reis je met kinderen? Dan kan je geen gebruik maken van de eGates.

Door de eGates op Schiphol

Als je vertrekt op Schiphol naar een bestemming buiten het Schengengebied, ga je door de paspoortcontrole. En ook als je op Schiphol landt en je uit een niet-Schengenland komt, passer je de controle. Met je biometrische paspoort kan je dan gebruik maken van de eGates. Dit werkt als volgt:

Stap 1: Na de securitycheck kom je automatisch bij de paspoortcontrole. Kijk goed waar de (rij voor) de eGates is. Dit staat aangegeven met een geel bord waarop staat Self-service passport control. Sluit hier aan in de wachtrij.

Stap 2: Pak terwijl je wacht alvast je paspoort uit je tas. Zorg dat je paspoort niet in een hoesje zit. Houd je paspoort gereed met de pagina waarop je foto staat.

Stap 3: Zet je zonnebril, hoed of pet af en zorg dat je gezicht vrij is. Heb je een sjaal om? Deze kan je beter ook even afdoen, zodat de scanner straks makkelijk jouw foto uit je paspoort kan vergelijken met je gezicht.

Stap 4: Ben je aan de beurt? Stap het poortje binnen en leg als eerste je paspoort met de foto naar beneden op de scanner. Het kan enkele seconden duren om je paspoort te laten scannen.

Stap 5: Ga op de voetafdrukken op de vloer staan en kijk in de camera. Je ziet je eigen gezicht op het scherm. Blijf stil staan en kijken terwijl de camera een foto maakt en vergelijkt met de informatie uit je paspoort.

Stap 6: Als dit gelukt is en de scanner heeft je herkend, dan gaat het poortje automatisch open. Pak je paspoort uit de scanner. Je kunt nu je reis vervolgen.

Gaat het poortje niet open? Dan komt een grenswachter van de Koninklijke Marechaussee je paspoort handmatig controleren.

Foto van je gezicht

Als je gebruik maakt van de eGates dan wordt er een foto van je gezicht gemaakt. Deze foto wordt alleen gebruikt voor gezichtsherkenning bij de grenscontrole. Na 24 uur is je foto verwijderd uit het systeem.

Waarom zijn de eGates dicht?

Het kan voorkomen dat je gebruik wilt maken van de eGates, maar dat de poortjes allemaal gesloten zijn en je alsnog in de All passports rij staat voor een handmatige controle. De Koninklijke Marechaussee sluit soms tijdelijk een of meerdere eGates af. Dit heeft verschillende redenen:

 • Op rustige momenten kan het efficiënter zijn om alleen handmatig te controleren. Bijvoorbeeld ’s avonds laat of vroeg in de ochtend.
 • eGates hebben regelmatig een systeemupdate nodig en zijn dan tijdelijk buiten gebruik.
 • Als er veel reizigers met kinderen onder de 14 jaar zijn of reizigers van buiten de EU zonder biometrische paspoorten die geen gebruik kunnen maken van de eGates. Dan moeten de grenswachters sowieso meer handmatige controles uitvoeren.

Lees ook de vorige blogs

 • Een dag uit het leven van een alarmcentralist

  Gepubliceerd op:

  Elke seconde telt in een noodsituatie, daarom heeft Schiphol een eigen noodnummer. Anette van Gelderen neemt je mee op een werkdag bij de Alarmcentrale.

 • Alles over overstappen op Schiphol

  Gepubliceerd op:

  Of je je nu moet haasten voor je volgende vlucht of je een paar uur de tijd hebt, je wil natuurlijk dat je overstap zo soepel mogelijk verloopt.

 • Alles over je aankomst op Schiphol

  Gepubliceerd op:

  Je vliegtuig is net geland en al snel sta je aan de gate. Weet jij hoe je vanuit het vliegtuig bij de bagagehal komt en waar je de luchthaven kan verlaten?