Wat ik zie als jij in de securityscan staat

Handen omhoog, op de voetstapjes staan en vriendelijk lachen naar de camera. Bij onze securitycontrole sta je iedere reis weer even in een glazen koker die binnen drie seconden je hele lichaam scant. Regelmatig vragen mensen mij wat ik daarna van hen kan zien op mijn computerscherm.

Gele vlakken

Mijn antwoord is eigenlijk heel simpel. Het enige wat wij zien, is wat ook jij kan zien op het kleine schermpje naast de scanner: een grijs poppetje met gele vlakken. De gele vlakken geven aan óf en wáár er voorwerpen zijn gevonden op je lichaam. Zie je dus gele vlakken op het poppetje? Dan zijn dat de plekken die wij nog eens handmatig moeten controleren.

Hoe werkt het?

De scanner maakt gebruik van millimetergolven. Deze golven gaan door kleren heen, maar reflecteren op je huid en andere materialen zoals plastic, metaal, hout, ijzer, etc.. Dus heb je bijvoorbeeld een ijzeren gesp aan je trui? Dan weerkaatsen de golven op je gesp en zal de computer signaleren dat daar een voorwerp zit. Een geel vlakje op een grijs poppetje is het resultaat. De scanner maakt géén beelden van jou als passagier.

Niet naakt

We zien je dus ook nergens naakt en kijken niet door je lijf heen. De millimetergolven zijn overigens ook niet schadelijk voor je gezondheid. TNO heeft hier onderzoek naar gedaan. Iedereen, ook als je bijvoorbeeld zwanger bent of een pacemaker draagt, kan zonder gezondheidsrisico’s door de securityscan. Twijfel je toch? Dan mag je altijd voor een ‘ouderwetse’ fouillering kiezen in plaats van de scan!

Zo zorgen wij ervoor dat iedereen goed gecontroleerd wordt en jouw reis vliegend van start kan gaan!

Door: Naomi, Securitymedewerker G4S.

Lees ook de vorige blogs

 • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

  Gepubliceerd op:

  Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.

 • Mag je met een gevulde drinkfles door security?

  Gepubliceerd op:

  Je gaat vliegen via Schiphol en staat met je drinkfles voor de securitycontrole. Hoe zat het ook alweer met die vloeistoffen? Mag je waterfles mee of niet?

 • Inpaklijst vliegvakantie

  Gepubliceerd op:

  Wat neem jij mee op vliegvakantie en in het vliegtuig? Met deze checklist voor je bagage weet je zeker wat in je koffer en in je handbagage mee mag.