Wat ik zie als jij in de securityscan staat

Handen omhoog, op de voetstapjes staan en vriendelijk lachen naar de camera. Bij onze securitycontrole sta je iedere reis weer even in een glazen koker die binnen drie seconden je hele lichaam scant. Regelmatig vragen mensen mij wat ik daarna van hen kan zien op mijn computerscherm.

Gele vlakken

Mijn antwoord is eigenlijk heel simpel. Het enige wat wij zien, is wat ook jij kan zien op het kleine schermpje naast de scanner: een grijs poppetje met gele vlakken. De gele vlakken geven aan óf en wáár er voorwerpen zijn gevonden op je lichaam. Zie je dus gele vlakken op het poppetje? Dan zijn dat de plekken die wij nog eens handmatig moeten controleren.

Hoe werkt het?

De scanner maakt gebruik van millimetergolven. Deze golven gaan door kleren heen, maar reflecteren op je huid en andere materialen zoals plastic, metaal, hout, ijzer, etc.. Dus heb je bijvoorbeeld een ijzeren gesp aan je trui? Dan weerkaatsen de golven op je gesp en zal de computer signaleren dat daar een voorwerp zit. Een geel vlakje op een grijs poppetje is het resultaat. De scanner maakt géén beelden van jou als passagier.

Niet naakt

We zien je dus ook nergens naakt en kijken niet door je lijf heen. De millimetergolven zijn overigens ook niet schadelijk voor je gezondheid. TNO heeft hier onderzoek naar gedaan. Iedereen, ook als je bijvoorbeeld zwanger bent of een pacemaker draagt, kan zonder gezondheidsrisico’s door de securityscan. Twijfel je toch? Dan mag je altijd voor een ‘ouderwetse’ fouillering kiezen in plaats van de scan!

Zo zorgen wij ervoor dat iedereen goed gecontroleerd wordt en jouw reis vliegend van start kan gaan!

Door: Naomi, Securitymedewerker G4S.

Lees ook de vorige blogs

 • Reizen met een onzichtbare beperking

  Gepubliceerd op:

  Reizen kan stressvol zijn, zeker met een onzichtbare beperking als autisme. Het Sunflower keycord laat zien dat je extra steun, hulp of meer tijd nodig hebt.

 • Het APOC maakt Schiphol beter voorspelbaar

  Gepubliceerd op:

  Door met alle partijen op de luchthaven intensief samen te werken en informatie en data te delen, maken we Schiphol beter planbaar en voorspelbaar.

 • Welke kleren trek je aan naar Schiphol?

  Gepubliceerd op:

  Get ready for security! Ons advies is: draag dunne kleding en lage schoenen. In dit blog ontdek je alles over de Schiphol dresscode voor security.