Wanneer moet ik op Schiphol door de douane?

Je bent op tijd op de luchthaven gearriveerd, ingecheckt voor je vlucht, bent door de security check geweest en nu is het tijd om door de douane te gaan, toch? Nog niet! Je gaat op Schiphol pas bij terugkomst van je reis door de douane. Tenzij je naar een ander Schengenland reist, ga je na de security check door de paspoortcontrole. En die wordt gedaan door de Koninklijke Marechaussee, niet de douane. Vind je het een beetje verwarrend? Maak je geen zorgen! In dit blog leggen we het verschil tussen paspoortcontrole en douane haarfijn uit.

‘Mag ik even in je tas kijken?’

Security, paspoortcontrole en douanepersoneel doen er alles aan om Schiphol veilig te houden. Deze belangrijke taak voeren ze op verschillende manieren uit. Zowel security als de douane willen weten wat je in je bagage meeneemt. Het verschil is dat security zich vooral druk maakt om wat je mee aan boord neemt, terwijl de douane vooral interesse heeft in wat je in je koffer hebt als je aankomt op de luchthaven. Securitypersoneel scant je bagage voor je aan boord gaat van je vlucht om er zeker van te zijn dat je geen verboden voorwerpen mee het vliegtuig in neemt. Terwijl de douane misschien een kijkje wil nemen in je koffer wanneer je terugkomt om te zorgen dat er geen illegale voorwerpen het land binnen worden gebracht.

Mensen die de grens passeren

De Koninklijke Marechaussee, een onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht met politiebevoegdheden, zal waarschijnlijk niet in je tas kijken. Dat is omdat ze zich vooral bezighouden met de mensen die de grens passeren, niet met de goederen. Zij voeren de paspoortcontrole op Schiphol uit. Reis je van of naar een niet-Schengenland dan wordt je paspoort gecontroleerd door een grenswacht van de Marechaussee (tenzij je de eGate gebruikt, een automatische selfservice grenscontrole). Naast grenscontroletaken helpt de Marechaussee ook onze luchthaven veilig te houden. Daarom zie je ze bijvoorbeeld ook rondlopen op Schiphol Plaza.

Goederen die de grens passeren

Vlak voor je de aankomsthal binnengaat, na het ophalen van je bagage, kom je bij de douanebeambten. De douane houdt toezicht op de invoer, uitvoer en het vervoer van goederen; ze controleert of alle noodzakelijke belastingen zijn betaald en of de goederen aan de voorschriften voldoen. Je mag veel dingen meenemen Nederland in of uit, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Sommige zaken, zoals illegale drugs, nepwapens en producten van bedreigde diersoorten mogen nooit worden meegenomen naar Nederland. Voor geneesmiddelen, levensmiddelen en grote sommen contant geld zijn er aparte regels. Als je wil weten wat je wel of niet mee het land in mag nemen kun je kijken op de Schiphol site of download de Douane app.

Nu weet je waar je aan toe bent als je langs de douane moet op Schiphol. ‘Niets aan te geven’? Volg de groene bordjes richting de aankomsthal. ‘Iets aan te geven’? Volg de rode bordjes en spreek met een douanebeambte.

Lees ook de vorige blogs

 • Een dag uit het leven van een alarmcentralist

  Gepubliceerd op:

  Elke seconde telt in een noodsituatie, daarom heeft Schiphol een eigen noodnummer. Anette van Gelderen neemt je mee op een werkdag bij de Alarmcentrale.

 • Zo ga je snel door de paspoortcontrole

  Gepubliceerd op:

  Dit is een slimme tip voor als je door de paspoortcontrole gaat: kijk of je gebruik kan maken van de eGates waarbij je zelf je paspoort scant.

 • Alles over overstappen op Schiphol

  Gepubliceerd op:

  Of je je nu moet haasten voor je volgende vlucht of je een paar uur de tijd hebt, je wil natuurlijk dat je overstap zo soepel mogelijk verloopt.