Slim je handbagage inpakken? Zo doe je dat!

Mag je favoriete fles shampoo mee in je handbagage? Hoe groot en zwaar mag je handbagage zijn? En wat doe je met je nagelschaartje en je laptop? Als je gaat vliegen neem je vaak handbagage mee. En dan is het heel handig om te weten wat je wel en niet in je tas mag stoppen en dus welke regels er zijn. Met deze tips voor het inpakken van je handbagage begint je reis in ieder geval goed!

Meer bagage betekent meer controles

Op Schiphol ga je voor iedere vlucht door de security check. Daarbij kijken we of je geen gevaarlijke en/of verboden spullen bij je draagt. En dus controleren we je handbagage en je kleding. Hoe meer je mee wilt nemen in het vliegtuig, hoe langer de controle duurt. Het is dus handig om spullen die je niet direct nodig hebt in je ruimbagage te stoppen en weinig of geen handbagage mee te nemen. Meer handige tips vind je op schiphol.nl/tips.

Kleine rugzak of grote trolley?

Hoe groot en zwaar je handbagage mag zijn, verschilt per luchtvaartmaatschappij. Check daarom de maximale afmetingen en het gewicht van je handbagage bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Neem je ook ruimbagage mee? Dan is het slim om zoveel mogelijk in je koffer te stoppen en maar een kleine tas als handbagage mee te brengen. Daarmee mag je namelijk door de ‘Small Bags Only’ rij bij de security check. Deze rij gaat sneller, want hier checken we uitsluitend mensen met kleine tassen die niet veel handbagage hebben. En die dus ook niet alles uit hun tas hoeven te halen bij security.

Vloeistoffen als laatste

Zodra je weet welke tas je meeneemt als handbagage, kan je gaan inpakken. Pak eerst je gebruikelijke spullen in, zoals kleding, schoon ondergoed en je tandenborstel. En laat alle vloeistoffen nog even uit je tas. Want check eerst of alle crèmes, gels, tandpasta, shampoo, deodorant, etc. die je mee wilt nemen in een verpakking zitten van maximaal 100 ml. Doe ze daarna in een doorzichtig hersluitbaar zakje. Je mag namelijk maximaal 1 liter vloeistoffen meenemen, dus maximaal 10 items. Leg dit zakje met vloeistoffen als laatste bovenop in je tas, zodat je het makkelijk kan pakken bij security.

Wat mag wel en wat mag niet?

In principe mag veel mee, behalve als het op de lijst van verboden voorwerpen staat. Je mag ook een kleine schaar, nagelvijl of pincet meenemen, als het scherpe gedeelte niet langer dan 6 cm is. Vanzelfsprekend mag je geen wapens, stompe slagvoorwerpen of grote voorwerpen met een lange, scherpe punt of rand meenemen in je handbagages. Medicijnen, dieet- en babyvoeding mogen mee. Zorg wel dat je een doktersverklaring bij je hebt en vergeet je baby natuurlijk niet! Elektronica zoals laptops en tablets stop je net zoals je vloeistoffen bovenin je handbagage, zodat je ze makkelijk kan pakken. Klaar? Fijne reis!

Lees ook de vorige blogs

 • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

  Gepubliceerd op:

  Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.

 • Mag je met een gevulde drinkfles door security?

  Gepubliceerd op:

  Je gaat vliegen via Schiphol en staat met je drinkfles voor de securitycontrole. Hoe zat het ook alweer met die vloeistoffen? Mag je waterfles mee of niet?

 • Inpaklijst vliegvakantie

  Gepubliceerd op:

  Wat neem jij mee op vliegvakantie en in het vliegtuig? Met deze checklist voor je bagage weet je zeker wat in je koffer en in je handbagage mee mag.