Maak kennis met de Schiphol familie

Wat hebben de luchthavens van Eindhoven, New York en Brisbane met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal op een of andere manier verbonden met Royal Schiphol Group, het bedrijf dat eigenaar en exploitant is van Amsterdam Airport Schiphol. Net zoals je broers, zussen, ouders en grootouders in verschillende delen van de wereld kan hebben, heeft Schiphol Group 11 familieleden in vier continenten. En we stellen ze hier even aan je voor!

Europa

Amsterdam Airport Schiphol

Ons vlaggenschip is natuurlijk Amsterdam Airport Schiphol. In 2019 was Schiphol de derde drukste luchthaven van Europa met 71,7 miljoen passagiers. En wist je dat ongeveer 42% van de mensen die via de luchthaven reizen transferpassagiers zijn? Schiphol is een grote hub met een netwerk van 296 bestemmingen in bijna 100 landen! Het is ook de thuisbasis van onze nationale luchtvaartmaatschappij KLM.

Eindhoven Airport

Schiphol Group is samen met de gemeente Eindhoven en de provincie Noord-Brabant mede-eigenaar van Eindhoven Airport. Het is de op één na grootste luchthaven van Nederland, met 6,7 miljoen passagiers in 2019. De meeste vluchten die vertrekken vanaf Eindhoven Airport gaan naar Europese bestemmingen. De drukste route is die van Eindhoven naar London Stanstead.

Rotterdam The Hague Airport

Vanaf Rotterdam The Hague Airport (RTHA) kun je naar 50 Europese bestemmingen vliegen. Vanuit Rotterdam vertrekken veel vluchten naar onder andere Malaga, Faro en Alicante – deze luchthaven is in trek bij de vakantiegangers! Op Rotterdam doen we ook veel innovatieve experimenten voor duurzamer vliegen. Zo produceren we daar duurzame vliegtuigbrandstof en testen we elektrisch vliegen.

Lelystad Airport

Op dit moment is Lelystad Airport in Nederland de grootste luchthaven voor de kleine luchtvaart (general aviation) Je kunt er ook terecht voor bijvoorbeeld trainingsvluchten, rondvluchten en vliegtuigverhuur. Schiphol Group hoopt in de nabije toekomst Lelystad te openen als internationale luchthaven voor vakantiebestemmingen.

Azië

Beijing Capital Airports

Schiphol Group heeft een samenwerkingsovereenkomst met Beijing Capital Airports Holding Company (CAH) waardoor we kennisdelen met onze Chinese collega’s. CAH exploiteert meer dan 50 luchthavens in China. De meest recent geopende luchthaven is Beijing Daxing International Airport. Beijing Daxing heeft een terminal van 700.000 m2 (hetzelfde als 560 Olympische zwembaden) en is daarmee 's werelds grootste one-terminal luchthaven.

Seoul Incheon Airport

Met Seoul Incheon Airport heeft Schiphol Group een strategisch partnership dat zich vooral richt op het delen van kennis over strategische luchthavenprocessen, zoals digitale vrachtstromen. Incheon is een van 's werelds grootste vrachtluchthavens, met 2,76 miljoen ton vrachtvervoer in 2019. Dat is gelijk aan het gewicht van ongeveer 70 cruiseschepen!

JFK-Airport-New-York Terminal

Noord-Amerika

JFK Terminal 4

Schiphol Group is sinds 1997 actief betrokken bij de ontwikkeling, uitbreiding en activiteiten in Terminal 4 op JFK International Airport in New York. Met een oppervlakte van bijna 35 Amerikaans voetbalvelden is het de grootste terminal van JFK. Jaarlijks reizen meer dan 21 miljoen passagiers via Terminal 4. Er maken maar liefst 34 luchtvaartmaatschappijen gebruik van T4 en het is een belangrijke hub voor Delta Air Lines.

Queen Beatrix International Airport

Queen Beatrix International Airport, of Aeropuerto Internacional Reina Beatrix in het Papiaments, is gelegen in Oranjestad op Aruba. De luchthaven op het Caribische eiland werkt sinds 2004 samen met Schiphol International. Je kunt vanaf Koningin Beatrix International naar 26 steden vliegen, waarvan Amsterdam, Medellín, Cali, Bogota, Barranquilla en Paramaribo de steden buiten Noord-Amerika zijn.

Princess Juliana International Airport

Misschien heb je al eens een foto of filmpje gezien van een vliegtuig dat op Sint Maarten landt. Het Princess Juliana International Airport op het Caribische eiland heeft een van de meest spectaculaire landingen ter wereld. De landingsbaan begint min of meer waar het strand eindigt, waardoor vliegtuigen spectaculair laag over de hoofden van verbijsterde strandgasten en zonaanbidders vliegen). Royal Schiphol Group ondersteunt Prinses Juliana International bij de wederopbouw van de luchthaven na orkaan Irma in 2017.

Australië

Brisbane Airport

Onze laatste twee familieleden bevinden zich in Australië. Royal Schiphol Group heeft een aandeel van 19,6% in Brisbane Airport Corporation, de exploitant van Brisbane Airport. Met een oppervlakte van 2.700 hectare – gelijk aan ongeveer 3781 voetbalvelden – is Brisbane Airport de grootste luchthaven van Australië. Het wordt zelfs beschouwd als een buitenwijk van de stad Brisbane en heeft een eigen postcode.

Hobart International Airport

Op 1 november 2019 verwelkomde Schiphol Group nieuwste familielid met de aanschaf van een aandeel van 35% in Hobart International Airport in Tasmanië. Hobart International is de meest zuidelijke luchthaven van Australië en de negende drukste met 2,6 miljoen passagiers per jaar. Dankzij het toenemende toerisme is het ook een van de snelst groeiende luchthavens. En hoewel de coronapandemie roet in het eten heeft gegooid, zal Hobart International in de toekomst nog verder uitbreiden.

Wil je meer weten over de activiteiten van Schiphol Group over de hele wereld, bezoek dan de website van Schiphol International.

Lees ook de vorige blogs

 • DeNoize test slimme raamtechnologie bij Schiphol

  Gepubliceerd op:

  DeNoize heeft een proefhuisje vlakbij Schiphol gebouwd om hun slimme raamtechnologie te testen die de geluidsoverlast voor omwonenden kan verminderen.

 • Noord/Zuidlijn naar Schiphol? Een goede zaak!

  Gepubliceerd op:

  Dankzij het doortrekken van de Noord/Zuidlijn houden we Schiphol uitstekend bereikbaar en reis je straks ook met de metro van of naar Schiphol.

 • Nieuwe bestemmingen 2023

  Gepubliceerd op:

  In 2023 vlieg je vanaf Schiphol naar nieuwe en bekende bestemmingen. Alle details en wat er op een aantal van deze plekken te beleven is, lees je in onze blog.