Kun je vliegen met onweer?

Hè fijn! Het regent pijpenstelen in Nederland en jij vertrekt nog even lekker naar de zon. Maar net voordat je het vliegtuig in mag, begint het in de verte te onweren. Wat doe je dan? Rechtsomkeert naar huis? Of toch instappen en genieten van die welverdiende vakantie?

Hoog en droog

Dat laatste natuurlijk! Met name de bliksem lijkt heftig, maar geen zorgen: vliegtuigen zijn goed uitgerust tegen een mogelijke blikseminslag. Veel oudere toestellen zijn van buiten helemaal gemaakt van metaal, waardoor de bliksem weg wordt geleid en de elektriciteit niet in de cabine kan komen. Ook nieuwere vliegtuigen zijn goed uitgerust tegen onweer met electrostatic dischargers. Je hebt ze misschien weleens gezien: die zwarte kleine antennes (koolstofstaafjes) aan het eind van de vleugel. Deze staafjes geleiden de statische elektriciteit van de romp en geven die af aan de lucht.

Buitje om vliegen

Dat betekent dan weer niet dat vliegtuigen daarom dwars door iedere onweersbui heen vliegen. Een blikseminslag kan wel degelijk kleine beschadigingen aan het vliegtuig veroorzaken. Bovendien komt onweer vaak gepaard met andere weerstypen zoals harde wind en hagel. Daarom vliegen piloten bij voorkeur niet door een onweersbui heen. Veel vliegtuigen zijn uitgerust met een weerradar, zodat piloten onweersbuien op tijd aan zien komen en kunnen ontwijken. In overleg met de luchtverkeersleiding nemen zij dan andere routes.

Schuilen op Schiphol

Op de grond is onweer een ander verhaal. Op het moment dat er binnen een straal van 5 kilometer rond Schiphol Centrum onweer is, dan waarschuwt het OWS (onweerwaarschuwingssysteem) medewerkers met oranje zwaailichten en sirenes. Onze Flow Manager Aircraft kondigt dan direct een afhandelingsverbod af. Medewerkers die het vliegtuig buiten voltanken, de bagage inladen, etc. moeten het werk onmiddellijk stilleggen en schuilen. Tijdens het verbod mogen er wel vliegtuigen landen maar alle processen waarbij reizigers of medewerkers naar buiten moeten, liggen stil. De kans op blikseminslag rondom een groot metalen object in een open terrein is groot en met het afhandelingsverbod verkleinen we het risico op ongelukken.

Het kan dus voorkomen dat jij met onweer comfortabel en veilig in het vliegtuig zit, maar dat je toch even moet wachten voordat je kunt opstijgen of uitstappen!

Lees ook de vorige blogs

 • Een dagje uit op Schiphol wil je niet missen

  Gepubliceerd op:

  Ook als je niet op reis gaat is een dagje Schiphol niet te missen! Kom jij binnenkort bij ons langs?

 • Bagagerobot neemt het zware werk uit handen

  Gepubliceerd op:

  Hoe maken we de job van onze collega's in de bagagehal minder fysiek belastend? Dat doen we bijvoorbeeld met de 19 bagagerobots die we onlangs hebben gekocht.

 • Kies je eigen tijdslot voor security

  Gepubliceerd op:

  Vlieg je binnenkort vanaf Schiphol? Boek dan een gratis tijdslot. Je kan dan op een zelfgekozen tijdstip door security en hoeft niet lang in de rij te staan.