Een kunstzinnig begin van je reis

Heb je het bezoeken van galeries en musea net zo gemist als vliegen via Schiphol? Kom dan wat cultuur opsnuiven voor je afreist naar je bestemming. Overal op de luchthaven zijn kunstwerken aanwezig. Kunst heeft een bijzondere betekenis op Schiphol, en we zijn er trots op dat reizigers kunnen meegenieten van onze unieke collectie. Deze vijf kunstwerken vind je op verschillende locaties na security en de paspoortcontrole. We hopen dat je ze snel in het echt kunt komen bekijken!

Wat zit je te lachen?

Er is op Schiphol genoeg te zien en te doen om je bezig te houden voor je vertrekt. Het is vrijwel onmogelijk om niet te (glim)lachen als je langs (of onder) de Haha hihi neonlichten loopt. Dit werk van de Nederlandse kunstenaar en architect John Körmeling geeft een humoristisch tintje aan Lounge 2. Het zit verstopt tussen de vele winkels en eetgelegenheden die je daar vindt. Ga het maar eens opzoeken volgende keer dat je vliegt.

Je horizon verbreden

Stel je een typisch Nederlands landschap voor. Wat zie je? Het beeld in je hoofd kan zomaar lijken op het landschap van Samira Boon’s 10.800 Horizonnen, een enorm werk van textiel dat op de Holland Boulevard, tussen Lounge 2 en 3, hangt. Dit geweven ontwerp, gemaakt in samenwerking met het Textielmuseum in Tilburg, is geïnspireerd op een foto van een Nederlands polderlandschap. Zorg dat je het stuk zowel van een afstand als van dichtbij bewondert, twee hele verschillende ervaringen.

Engelen van ijzer

Beeldhouwer, graficus, schilder en architect Theo Niermeijer was zeker reislustig. Hij studeerde in Polen, werkte een tijd in Marokko en reisde door Azië, waar hij interesse kreeg in Chinese en Boeddhistische filosofie. Hij werd vaak ‘de ijzeren dichter’ genoemd vanwege zijn voorliefde voor het gebruik van metaal, wat hij vaak vond op scheepswerven. Zijn Guardian Angels in Lounge 4 combineert ruig ijzer met mystieke symboliek. Wat zie jij als je naar deze roestige engelen kijkt?

Vooral doorgaan

Als je wel eens op Pier D van Schiphol bent geweest kan dit opvallende kunstwerk je niet zijn ontgaan. SO GO ON is een verzameling enorme, opgestapelde verlichte letters. De werken van kunstenaar Marc Ruygrok bevatten vaak letters en korte zinnen die, afhankelijk van de locatie, op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden. In dit geval is die omgeving het vliegveld. En de boodschap van de kunstenaar aan de reizigers op Schiphol is kort, maar krachtig: So Go On!

Ik wou dat ik twee sneeuwmannen was

Op de Pier H-M vind je nog een imposant kunstwerk, Two Incredible Sitting Black Snowmen van Tom Claassen. Het lijken op het eerste gezicht misschien twee gigantische zitzakken, maar het zijn eigenlijk bronzen beelden. Dat weerhoudt nieuwsgierige reizigers er niet van ze te gebruiken als rustplek tijdens hun tocht over het vliegveld. Volgens de kunstenaar is het belangrijkste aspect van dit werk het contrast tussen de stilstaande mannen en de dynamische omgeving. Wat vind jij?

Wil je meer weten over de kunstcollectie op Schiphol? Bezoek dan onze pagina met leuke feitjes, en download de Factsheet ‘Kunst op Schiphol’ onderaan de pagina.

Lees ook de vorige blogs

 • Ontdek de leukste fotoplekken op Schiphol

  Gepubliceerd op:

  Weten waar je de mooiste Instagram foto's maakt op Schiphol? Of je nu op reis bent, iemand afzet of een dagje uit bent: er zijn genoeg fotogenieke plekjes.

 • Is je paspoort of ID-kaart nog geldig?

  Gepubliceerd op:

  Heb je al vakantieplannen? Kijk nu alvast hoe lang je paspoort nog geldig is en zorg dat je deze op tijd verlengt voordat je gaat vliegen.

 • Vliegen in de sneeuw: een ijskoud kunstje!

  Gepubliceerd op:

  Er ligt sneeuw op Schiphol! Een prachtig gezicht, maar het kan ook gevolgen hebben voor jouw vlucht. Ga je vliegen in de sneeuw?