Goed voorbereid door security: Door de securityscan: wat moet uit of af?

Trek je jas maar uit, want het is tijd voor de securityscan. Maar moeten je schoenen eigenlijk ook uit? En hoe zit het met je riem en sieraden? Onze securitycollega’s krijgen deze vragen wel vaker. Wij leggen je uit hoe het zit, zodat jij volgende keer goed voorbereid aankomt bij de controle.

Hoe werkt onze securityscanner nou eigenlijk? Je gaat in de glazen capsule op de aangegeven plek staan en binnen twee seconden draait de scanner om je heen. De scan maakt gebruik van millimetergolven die weerkaatsen op je huid. Deze technologie gaat op zoek naar afwijkingen van het lichaam; ongebruikelijke voorwerpen dus! Gaat de scan ‘af’, dan zal een securitymedewerker je extra controleren. En mocht je het je afvragen: ze zien je niet naakt en kunnen ook zeker niet door je lijf heen kijken.

Sieraden en plateauzolen

Deze speciale technologie van de scanner zorgt ervoor dat je eigenlijk bijna niks af en uit hoeft te doen voordat je de scan ingaat. Dit in tegenstelling tot de metaaldetectiepoortjes van vroeger waarbij je vooraf alles van metaal in de bakken moest leggen. Je sieraden mogen dus gewoon om blijven. En zo kijken we ook om te bepalen of je je schoenen aan mag houden. Schoenen met een dikke zool - denk aan bergschoenen of plateauzolen - en schoenen die boven de enkel uitkomen zoals laarzen moet je uittrekken. In de zool of hoge schoen kan je namelijk voorwerpen verstoppen en dat risico willen we niet nemen. Alle andere schoenen, of dat nou je sneakers of stilettohakken zijn, mag je gewoon aanhouden. En nu denk je misschien: hoe zit dat met mijn riem? Deze moet je wel afdoen voordat je door de scanner gaat.

Met zonder jas

Ook een jas of vest moet uit. Als je in de securityscanner gaat staan, moeten je handen omhoog. De scanner maakt anders geen onderscheid tussen je armen en romp. Als je je armen omhoog houdt, veranderen vesten en jassen je lichaamsvorm. En dat is natuurlijk niet handig, omdat onze scanner op zoek gaat naar afwijkingen van het lichaam. Leg daarom je vest of jas alvast van tevoren in je bak met handbagage!

Veiligheid boven alles

Het zou kunnen dat als je de volgende keer bij de securityscan staat toch je schoenen uit moet doen, ondanks dat jij van mening bent dat deze niet te hoog zijn of een dikke zool hebben. Het is altijd aan onze securitymedewerkers om dit te bepalen. En dit doen ze met een reden: jouw veiligheid waarborgen. Better safe than sorry.

Lees ook de vorige blogs

 • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

  Gepubliceerd op:

  Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.

 • Mag je met een gevulde drinkfles door security?

  Gepubliceerd op:

  Je gaat vliegen via Schiphol en staat met je drinkfles voor de securitycontrole. Hoe zat het ook alweer met die vloeistoffen? Mag je waterfles mee of niet?

 • Inpaklijst vliegvakantie

  Gepubliceerd op:

  Wat neem jij mee op vliegvakantie en in het vliegtuig? Met deze checklist voor je bagage weet je zeker wat in je koffer en in je handbagage mee mag.