Best verbonden luchthaven van Europa

Wil je op reis naar Rio de Janeiro, Vancouver, Tokio, Nairobi of Tel Aviv? Dan zit je op Schiphol helemaal goed. Vanaf Amsterdam vlieg je namelijk heel makkelijk direct naar bijna driehonderd bestemmingen over de hele wereld. Daarmee is Schiphol de best verbonden luchthaven van Europa, en wereldwijd staan we op de vijfde plaats. Hoe kan het eigenlijk dat zo’n klein land als Nederland op zoveel bestemmingen vliegt?

Hubfunctie van Schiphol

Dat heeft alles te maken met de hubfunctie van Schiphol. Een hub kun je zien als een knooppunt. Je kunt je voorstellen dat er voor sommige bestemmingen niet genoeg Nederlandse passagiers zijn om een heel vliegtuig te vullen. En dat geldt uiteraard ook voor andere landen. Als er vanaf meerdere plekken steeds maar een paar mensen moeten worden meegenomen, is dat natuurlijk niet zo efficiënt voor een luchtvaartmaatschappij. Zet je al die mensen bij elkaar, dan lukt dat wel. Dan is het alleen wel handig als al die passagiers zich op één centrale plek bevinden, de zogenaamde hub.

Overstap voor internationale reizigers

Dat is ook meteen de reden dat er op Schiphol veel internationale reizigers rondlopen. Natuurlijk mensen die van of naar Nederland vliegen, maar ook veel overstappers. Juist omdat vanaf Schiphol zoveel bestemmingen direct bereikbaar zijn, is onze luchthaven een populaire plek om over te stappen. En door die overstappers van over de hele wereld zijn we weer aantrekkelijk voor luchtvaartmaatschappijen. En kunnen zij op veel meer bestemmingen vliegen dan wanneer er alleen Nederlandse reizigers mee zouden gaan.

Bereikbaarheid per trein

Onze luchthaven is ook uitstekend bereikbaar per trein. En de trein kan weer een prima alternatief zijn voor korte vluchten binnen Europa. Denk aan bestemmingen als Brussel, Parijs, Londen, Düsseldorf, Frankfurt en Berlijn. In 2020 verving KLM al een van de vijf dagelijkse vluchten naar Brussel door treinreizen met de Thalys. Dit betekent bijvoorbeeld dat een reiziger van Brussel naar Hong Kong met de trein naar Schiphol reist en dan verder reist per vliegtuig. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt samen met Schiphol, ProRail, KLM en de NS om internationale treinreizen nog aantrekkelijker te maken, zodat reizigers vaker een trein- en vliegreis combineren.

Vracht en werkgelegenheid

Het is niet alleen prettig om snel op je vakantiebestemming aan te komen, het sterke netwerk heeft meer voordelen. Bijvoorbeeld voor bedrijven die goederen willen vervoeren. Die kunnen vanaf Schiphol vaak in één keer door naar het land van bestemming. In 2021 werd bijvoorbeeld maar liefst 1,67 miljoen ton vracht vervoerd via de luchthaven. En voor internationale bedrijven is het ook handig om zich te vestigen in de buurt van een luchthaven die vanuit de hele wereld goed bereikbaar is. Dat is weer gunstig voor de werkgelegenheid en maakt de locatie Schiphol aantrekkelijk als vestigingsplaats voor bedrijven. Op en rond de luchthaven zijn ruim duizend bedrijven en ondernemingen actief, die werk bieden aan ongeveer 62.000 werknemers.

Veilig en verantwoord reizen

Natuurlijk kampt ook Schiphol nog met gevolgen van de COVID-pandemie. Het aantal passagiers is gedaald en het aantal bestemmingen is afgenomen. Op termijn willen we, samen met de luchtvaartmaatschappijen en andere partners, ons netwerk volledig herstellen. Uiteraard blijft veilig en verantwoord reizen daarbij het uitgangspunt.

Lees ook de vorige blogs

 • Ook Schiphol herdenkt met twee minuten stilte

  Gepubliceerd op:

  Eens per jaar is het 2 minuten stil op Schiphol. Want ook hier herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogssituaties.

 • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

  Gepubliceerd op:

  Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.

 • Mag je met een gevulde drinkfles door security?

  Gepubliceerd op:

  Je gaat vliegen via Schiphol en staat met je drinkfles voor de securitycontrole. Hoe zat het ook alweer met die vloeistoffen? Mag je waterfles mee of niet?