Vooruitblik vliegverkeer

Vooruitblik vliegverkeer 27 september - 3 oktober 2021

 • 1010 vluchten per dag verwacht (gemiddeld)

  In de week van 27 september – 3 oktober verwachten we gemiddeld 1010 vluchten per dag op Schiphol. Tot eind oktober verwachten we gemiddeld rond de 1015 vluchten per dag.

 • 8 piekmomenten per dag verwacht

  We verwachten 8 piekmomenten: 07:20 - 09:00 uur (landen), 09:20 - 11:00 uur (starten), 12:40 -13:40 uur (landen), 14:20 – 15:20 uur (starten), 15:20 – 16:00 uur (landen), 16:00 – 17:00 uur (starten), 18:40 - 20:00 uur (landen) en 20:20 - 21:40 (starten).

 • Aalsmeerbaan in onderhoud

  De Aalsmeerbaan is komende week niet beschikbaar voor vliegverkeer vanwege baanonderhoud. De Buitenveldertbaan en de Zwanenburgbaan (startend naar het zuiden of landend vanuit het zuiden) kunnen dan meer worden ingezet voor vliegverkeer.

Baangebruik op Schiphol

Er zijn zes start- en landingsbanen op Schiphol: Kaagbaan, Polderbaan, Aalsmeerbaan, Zwanenburgbaan, Buitenveldertbaan en Schiphol-Oostbaan. Welke banen we gebruiken, hangt onder andere af van de beschikbaarheid van de banen, de wind- en weersomstandigheden en de milieuregels voor baangebruik. Er zijn in principe altijd twee banen in gebruik: een voor startende en een voor landende vliegtuigen. Tijdens piekmomenten kan mogelijk een tweede start- of landingsbaan worden ingezet.

Lees hier meer over vliegroutes en baangebruik

Terugblik vliegverkeer 13 – 19 september 2021

 • Baaninzet afgelopen week: Polderbaan meest gebruikt

  De Polderbaan (34,5%) en Kaagbaan (30,0%) zijn het meest gebruikt, de Buitenveldertbaan (2,3%) en de Schiphol-Oostbaan (een enkele keer voor handelsverkeer) het minst. De Aalsmeerbaan (17,9%) en Zwanenburgbaan (15,3%) zijn ingezet als tweede baan.

 • 984 vluchten per dag (gemiddeld)

  In de week van 13 – 19 september waren er gemiddeld 984 vluchten per dag op Schiphol. We hadden in onze vooruitblik gemiddeld 990 vluchten per dag verwacht. Vergeleken met dezelfde week in 2019, pré-corona, lag het aantal vluchten op 67%.

 • Piekmomenten afgelopen week

  De landingspiek is op alle ochtenden, vroege middagen, namiddagen en avonden gevolgd door een startpiek. De piekmomenten waren volgens verwachting met een geringe spreiding in begin- en eindtijden, onder andere vanwege het weer en het verkeersaanbod.


Inzet per start- en landingsbaan

Inzet Kaagbaan afgelopen week

De Kaagbaan is na de Polderbaan de meest gebruikte baan in de week van 13 – 19 september. In de nacht van 14 september is de Kaagbaan als startbaan in noordoostelijke richting gebruikt wegens kortdurende werkzaamheden aan de Polderbaan. Het ging om het verwijderen van rubber van vliegtuigbanden, dat op de baan achter blijft na het landen en remmen van vliegtuigen.

Inzet Polderbaan afgelopen week

De Polderbaan is in de week van 13 – 19 september de meest ingezette baan. In de nacht van 14 september was de Polderbaan niet beschikbaar vanwege werkzaamheden (het verwijderen van rubber van vliegtuigbanden). Toen is de Kaagbaan gebruikt als startbaan in noordoostelijke richting, en de Zwanenburgbaan als landingsbaan in noordelijke richting (dus vanuit het zuiden).

Inzet Aalsmeerbaan afgelopen week

De Aalsmeerbaan is voornamelijk ingezet als tweede start- of landingsbaan tijdens piekmomenten.

Inzet Zwanenburgbaan afgelopen week

De Zwanenburgbaan is voornamelijk ingezet als tweede start- of landingsbaan tijdens piekmomenten. In de nacht van 14 september is de Zwanenburgbaan gebruikt als landingsbaan (vanuit het zuiden, dus in noordelijke richting) wegens werkzaamheden aan de Polderbaan (het verwijderen van rubber van vliegtuigbanden).

Inzet Buitenveldertbaan afgelopen week

Op 15 september is de Buitenveldertbaan in de ochtend gebruikt als startbaan wegens beperkt zicht omstandigheden en in de avond voor landend verkeer wegens westenwind. Wegens westenwind is de Buitenveldertbaan op 16 september gebruikt als landingsbaan en op 18 september als startbaan.

Inzet Schiphol-Oostbaan afgelopen week

De Schiphol-Oostbaan is in de week van 13 – 19 september slechts een enkele keer ingezet voor startend of landend handelsverkeer.

Notifly, de app voor vliegverkeer

Met Notifly ben je altijd op de hoogte van wanneer en hoeveel vliegtuigen je over jouw locatie kunt verwachten. Kijk tot wel 24 uur vooruit en ontvang een notificatie als de verwachting verandert.

Download the app