Vooruitblik vliegverkeer

Vooruitblik vliegverkeer 21 - 27 juni 2021

 • 695 vluchten per dag verwacht (gemiddeld)

  In de week van 21 – 27 juni verwachten we gemiddeld 695 vluchten per dag op Schiphol. Richting de zomer zal het vliegverkeer naar verwachting verder toenemen omdat veel mensen op vliegvakantie gaan.

 • 6 piekmomenten per dag verwacht

  In de week van 21 – 27 juni 2021 verwachten we dagelijks 6 piekmomenten: 07:20 - 08:40 uur (landen), 09:20 - 11:00 uur (starten), 13:00 - 13:40 uur (landen), 14:20 - 15:00 uur (starten), 18:40 - 19:40 uur (landen) en 20:20 - 21:20 (starten).

 • Zwanenburgbaan weer beschikbaar

  De Zwanenburgbaan is 21 juni weer beschikbaar na afloop van het reguliere onderhoud. Op welke banen geland of gestart wordt, hangt af van de weersomstandigheden, de beschikbaarheid van de banen en het aanbod van vliegverkeer.

Baangebruik op Schiphol

Er zijn zes start- en landingsbanen op Schiphol: Kaagbaan, Polderbaan, Aalsmeerbaan, Zwanenburgbaan, Buitenveldertbaan en Schiphol-Oostbaan. Welke banen we gebruiken, hangt onder andere af van de beschikbaarheid van de banen, de wind- en weersomstandigheden en de milieuregels voor baangebruik. Er zijn in principe altijd twee banen in gebruik: een voor startende en een voor landende vliegtuigen. Tijdens piekmomenten kan mogelijk een tweede start- of landingsbaan worden ingezet.

Lees hier meer over vliegroutes en baangebruik

Terugblik vliegverkeer 7 - 13 juni 2021

 • Baaninzet afgelopen week: Kaagbaan meest gebruikt

  Kaagbaan (42%) en Polderbaan (39%) zijn het meest gebruikt. Aalsmeerbaan (11%) en Buitenveldertbaan (8%) zijn voornamelijk ingezet als 2e baan. Schiphol-Oostbaan is tijdens piekmomenten ingezet als 2e landingsbaan (0,5%) en Zwanenburgbaan was in onderhoud.

 • 578 vluchten per dag (gemiddeld)

  In de week van 7 - 13 juni waren er gemiddeld 578 vluchten per dag op Schiphol, waar we in onze vooruitblik 585 vluchten per dag hadden verwacht. Het aantal vluchten is gelijk gebleven ten opzichte van de week ervoor.

 • Piekmomenten afgelopen week

  Elke ochtend was er sprake van een landingspiek gevolgd door een startpiek. Ook was er op zes middagen een landingspiek, met op zondagmiddag een enkele startpiek. Op 6 avonden was er een startpiek die op 3 avonden voorafgegaan werd door een landingspiek.


Inzet per start- en landingsbaan

Inzet Kaagbaan afgelopen week

De Kaagbaan is in de week van 7 - 13 juni de meest ingezette baan. Het grootste deel van het vliegverkeer is geland op of gestart vanaf deze baan.

Inzet Polderbaan afgelopen week

De Polderbaan is na de Kaagbaan de meest gebruikte baan in de week van 7 - 13 juni. De Polderbaan kan sinds 15 juni weer in alle zichtomstandigheden worden ingezet. Het vernieuwde Instrument Landing Systeem (ILS) van de Polderbaan heeft sinds de ingebruikname op 15 mei 2021 betrouwbaar en stabiel gefunctioneerd conform internationale veiligheidseisen.

Inzet Aalsmeerbaan afgelopen week

De Aalsmeerbaan is gedurende twee dagen ingezet als hoofdbaan voor landingen op de momenten dat de Kaagbaan niet beschikbaar was door werkzaamheden of niet inzetbaar als hoofdbaan vanwege de vrij krachtige noordwestenwind. Daarnaast is de Aalsmeerbaan ingezet tijdens piekmomenten als tweede start- of landingsbaan naast de Kaagbaan.

Inzet Zwanenburgbaan afgelopen week

De Zwanenburgbaan was in de week van 7 - 13 juni in onderhoud en is niet ingezet voor vliegverkeer.

Inzet Buitenveldertbaan afgelopen week

De Buitenveldertbaan is gedurende vier dagen op momenten met westen- tot noordwestenwind ingezet als hoofdbaan voor landingen vanwege het niet beschikbaar zijn van de Zwanenburgbaan en Polderbaan door (onderhouds-)werkzaamheden. Daarnaast is de Buitenveldertbaan ingezet tijdens piekmomenten als tweede landings- of startbaan naast de Polderbaan.

Inzet Schiphol-Oostbaan afgelopen week

De Schiphol-Oostbaan is op vrijdag tijdens piekmomenten ingezet als tweede landingsbaan vanwege het slechte zicht.

Notifly, de app voor vliegverkeer

Met Notifly ben je altijd op de hoogte van wanneer en hoeveel vliegtuigen je over jouw locatie kunt verwachten. Kijk tot wel 24 uur vooruit en ontvang een notificatie als de verwachting verandert.

Download the app