Tunnelveiligheid

De tunnels die onder de landingsbanen van Schiphol lopen, worden aangepast. De helft van de tunnelbuizen kreeg nieuw beton en overal komen nieuwe veiligheidssystemen. De Buitenvelderttunnel is inmiddels klaar en voldoet aan de vernieuwde Tunnelwet. De tunnel is voorzien van nieuwe verlichting, omroepinstallaties, ventilatoren, brandblusinstallaties en nog veel meer. Bij de Kaagbaantunnel testen we momenteel de nieuwe veiligheidsinstallaties.

Nu
bouwen aan nieuwe buizen
Straks
rijden door moderne tunnels

Facts & figures

De Buitenvelderttunnel en de Kaagbaantunnel worden dus aangepast. Vluchtwegen en nieuwe installaties zorgen ervoor dat je jezelf als automobilist, fietser of chauffeur bij een incident sneller in veiligheid kunt brengen. Ook kijkt het regiecentrum in de terminal voortaan 24/7 mee in de tunnels via camera’s en zorgt dat hulpdiensten snel ter plaatse zijn bij ongevallen. De Buitenvelderttunnel heeft aangepaste toevoerwegen gekregen met slimme stoplichten voor een goede doorstroming. Op die manier borgen we de veiligheid en de bereikbaarheid.

Planning

De Buitenvelderttunnel is klaar. Bij de Kaagbaantunnel zijn we deze zomer druk met het testen van de nieuwe veiligheidsinstallaties. Daarvoor gaat de tunnel een aantal nachten dicht. Volgens planning leveren we na de zomer ook deze tunnel op.

Nieuw beton, nieuwe installaties

  • Bij de betonrenovatie van de Buitenveldertunnel is 10.000 m2 betonpuin verwijderd en 2050 m3 nieuw beton gestort. Voor de versteviging is 120.000 kilo wapening aangebracht en zijn 60.000 lijm ankers geplaatst.
  • Tunnelveiligheid is een pilotproject voor Madaster; het kadaster van materialen, opgezet door circulaire bouwgoeroe Thomas Rau. We weten precies wat er in de tunnel aan materialen is gebruikt, wat goed van pas komt als we materialen in andere projecten willen gebruiken in het kader van de circulaire economie. Daarnaast zorgt slimme led-verlichting voor 80% minder energieverbruik.
  • De Buitenvelderttunnel heeft een kunstwerk gekregen. De 146 ramen in de fietstunnel, die dicht moesten vanwege brandwerendheid, zijn nu veranderd in een regenboog van gekleurde vlakken die door de tunnel slingert. De regenboog wordt onderbroken door beelden van de omgeving in lucht, water, wind en aarde. Zo voelen fietsers zich binnen toch een beetje verbonden met het landschap buiten.
  • De werkzaamheden aan de Buitenvelderttunnel zijn klaar. Bekijk hier het filmpje van de werkzaamheden aan de Buitenveldertunnel.

Nu vragen? Straks een antwoord

tomorrow@schiphol.nl