Taxfree winkelen: Hoe werkt het?

Het maakt niet uit waar je heen gaat, als je vanaf Schiphol vliegt kun je shoppen tegen taxfree prijzen in de winkelgebieden na de paspoortcontrole. Dat betekent dat je bij ons nog steeds in een bijzondere omgeving kunt winkelen tegen aantrekkelijke prijzen. We leggen je graag uit hoe dat werkt:

Zo werkt taxfree winkelen

Als je vliegt vanaf Schiphol kan je in de See Buy Fly wereld na de paspoortcontrole nog steeds aankopen doen tegen taxfree prijzen. Waarheen je ook vliegt. Je hebt voor deze aankopen alleen een boardingcard nodig en daarna hoef je alleen nog te genieten van je voordelige aankopen.

Taxfree winkelen binnen de EU?

In 1999 zijn de regels vanuit de overheid aangepast en werd echt taxfree winkelen afgeschaft voor reizigers binnen de EU. Reizigers naar bestemmingen buiten de EU konden en kunnen nog steeds belastingvrij aankopen doen. Om te voorkomen dat reizigers afhankelijk van hun bestemming een andere prijs zouden moeten betalen, hebben de winkeliers op de luchthaven afgesproken de prijzen voor EU en niet-EU bestemmingen gelijk te trekken. Voor het bedrag dat door jou, als je binnen de EU reist, aan btw wordt betaald over diverse producten, bieden de winkels een compensatie. De winkels komen jou als klant tegemoet in het BTW bedrag dat is inbegrepen in je aanschaffing als je binnen de EU reist. Zo blijft het mogelijk om de prijzen voor alle bestemmingen even aantrekkelijk te houden. Alle vertrekkende passagiers op Schiphol kunnen daardoor winkelen tegen dezelfde aantrekkelijke prijzen.

Je voordeel

Doordat de winkeliers EU passagiers tegemoet komen in de BTW, heb je als consumenten op Schiphol altijd hetzelfde voordeel, ongeacht je bestemming. Ook bieden de winkels op Schiphol special offers over het hele assortiment. Die special offers worden elke twee maanden speciaal geselecteerd uit het aanbod in het winkelcentrum. Daarnaast is het brede assortiment een voordeel. Op Schiphol vind je toonaangevende merken, maar ook speciaalzaken met bijzondere drank en delicatessen onder één dak.

Uitzonderingen

Voor tabak zijn er twee prijzen: voor bestemming binnen de EU (gelijk aan lokaal) en buiten de EU (taxfree dus goedkoper). De EU staat het namelijk niet toe de prijzen voor tabak te verlagen. Er zijn daarnaast een paar categorieën die buiten de reguliere regels vallen, zoals boeken, tijdschriften, bloemen en bloembollen. Hierover moet wel belasting worden betaald, ook door reizigers met een bestemming buiten de EU.