Openbaar vervoer in Nederland en de ov-chipkaart: Reizen met het juiste ov-ticket

In Nederland reis je in het openbaar vervoer met de ov-chipkaart. Deze gebruik je in de trein, bus, tram en metro. Je kunt kiezen uit een aantal verschillende ov-chipkaarten. Ook is het in veel gevallen mogelijk om in en uit te checken met je contactloze betaalpas, creditcard of mobiele telefoon.

NS kaartjesautomaat

Kies de ov-kaart die bij je past

Maak je eenmalig gebruik van trein, bus, tram of metro, dan is de losse, papieren ov-chipkaart wellicht de beste optie. Ga je vaker – en verspreid over een langere periode – met het openbaar vervoer, dan is het voordeliger om te kiezen voor een oplaadbare ov-chipkaart.

Een kaartje kopen op Schiphol

De losse, papieren ov-kaart koop je op Schiphol bij de blauwe/grijze Public Transport Tickets-machines. Deze staan bij de bagagebanden van Aankomst 3 en net buiten Aankomst 3, bij de roltrappen naar boven, naar Vertrek 3. In deze automaten kun je ook je Amsterdam Travel Ticket kopen.

De oplaadbare ov-chipkaart koop je bij de NS-kaartautomaten op NS-stations. Hier kun je ze ook het tegoed opladen. Op Schiphol vind je deze gele automaten op Schiphol Plaza.

Amsterdam Travel Ticket

Met het Amsterdam Travel Ticket reis je één, twee of drie dagen onbeperkt met het deelnemend openbaar vervoer in Amsterdam. Met dit ticket reis je ook tussen Schiphol en Amsterdam, met de Amsterdam Airport Express (bus 397).

Altijd in- en uitchecken

Welke openbaarvervoerkaart je ook kiest, zorg dat je altijd in- en uitcheckt. Voor de trein en metro doe je dit bij de ov-chippaaltjes op de stations. Voor de bus en tram doe je dit bij de lezers aan boord van de bus of tram.