Zo betaal je voor openbaar vervoer in Nederland: Check in en uit met je bankpas of OV-chip

In Nederland check je in en uit in het openbaar vervoer met je bankpas, creditcard, mobiel of ov-chipkaart. Dit kan in de trein, bus, tram en metro. Of je een los kaartje wilt kopen of contactloos in het openbaar vervoer betaalt; de keuze is aan jou.

NS kaartjesautomaat

Kaartje kopen of OVpay?

Maak je eenmalig gebruik van trein, bus, tram of metro, dan kun je een kaartje kopen op Schiphol of in het openbaar vervoer betalen met je bankpas, creditcard of mobiel.

Een kaartje kopen op Schiphol

Een kaartje voor het openbaar vervoer koop je op Schiphol bij de blauwe/grijze Public Transport Tickets-machines. Deze staan bij de bagagebanden van Aankomst 1, 2 en 3 en op Schiphol Plaza. Je kunt een kaartje kopen voor een enkele reis of diverse 1, 2 of 3-daagse travel tickets.

OVpay: betaal met je pas of mobiel

Je kan in het openbaar vervoer ook inchecken en uitchecken met je bankpas, creditcard of mobiel. Je hoeft dan geen los kaartje te kopen voor je reis.

Ov-chipkaart

Ga je vaker – en verspreid over een langere periode – met het openbaar vervoer, dan is het voordeliger om te kiezen voor een oplaadbare ov-chipkaart.

Amsterdam Travel Ticket

Met het Amsterdam Travel Ticket reis je één, twee of drie dagen onbeperkt met het deelnemend openbaar vervoer in Amsterdam. Met dit ticket reis je ook tussen Schiphol en Amsterdam, met de Amsterdam Airport Express (bus 397) en de Niteliner (bus N97).

Altijd in- en uitchecken

Welke openbaarvervoerkaart je ook kiest, zorg dat je altijd in- en uitcheckt. Voor de trein en metro doe je dit bij de ov-chippaaltjes op de stations. Voor de bus en tram doe je dit bij de lezers aan boord van de bus of tram.