Begeleiding, medicijnen en hulpmiddelen: Wie en wat mag met je mee?

Vlieg je alleen of met een begeleider of hulphond? Heb je medicijnen of hulpmiddelen zoals een wandelstok, rolstoel of rollator nodig tijdens je reis? Hier lees je wie of wat met je mee mag reizen. Check wel altijd bij je luchtvaartmaatschappij welke voorwaarden er zijn voor het meebrengen van begeleiding, medicijnen en hulpmiddelen. Deze voorwaarden kunnen verschillen per luchtvaartmaatschappij.

PRM assistentie hulpmiddelen en begeleider

Formele begeleider

Voor je eigen veiligheid kan je luchtvaartmaatschappij je verplichten met een formele begeleider te reizen. Dit geldt waarschijnlijk als je niet zelfstandig de veiligheidsvoorschriften aan boord kunt volgen en/of uitvoeren. Het gaat bijvoorbeeld over het vastmaken van je veiligheidsgordel, het pakken en opdoen van een masker of het omdoen van een zwemvest en zelf naar de nooduitgang bewegen. Vraag je luchtvaartmaatschappij of reisbureau naar de voorwaarden.

Medicijnen en medische hulpmiddelen

Je medicijnen en medische hulpmiddelen mogen onbeperkt en gratis mee, zorg wel dat je de juiste documenten hiervoor bij je hebt. Je luchtvaartmaatschappij of reisbureau vertelt je graag welke dat zijn. Heb je medische zuurstof of beademingsapparatuur (respirator/ventilator) nodig aan boord? Dan raden we je aan dit van tevoren te melden bij je luchtvaartmaatschappij.

Hulpmiddelen voor mobiliteit

Maak je gebruik van mobiliteitshulpmiddelen zoals een rolstoel, wandelstok, rollator, enzovoorts, dan mag dat ook onbeperkt mee, waarvan twee gratis. De toegestane maten en gewichten, benodigde papieren en andere voorwaarden verschillen per luchtvaartmaatschappij. Vraag altijd je luchtvaartmaatschappij naar de voorwaarden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Vlieg je met een elektrische rolstoel? Dan ben je verplicht dit vooraf aan te melden.

Vliegen met je hulphond

Natuurlijk mag ook je hulphond of blindengeleidehond met je meevliegen. Je hond moet wel gecertificeerd zijn als hulphond en over de juiste documenten beschikken. Je bent ook verplicht om je hulphond aan te melden. Het kan zijn dat jouw luchtvaartmaatschappij bepaalde voorwaarden heeft. Controleer dat voordat je naar de luchthaven komt. Op Schiphol zijn voor- en achter de securitycontrole uitlaatplekken voor je hulphond. Vraag hier gerust naar bij onze assistentie.