Onderweg naar de toekomst: We omarmen circulair ondernemen

Niets meer naar de vuilnisbelt. Dat is het doel. Schiphol ziet ‘afval’ dan ook niet als afval. Maar als een grondstof van blijvende waarde, waar we na gebruik een nieuw product van kunnen maken. Voor onszelf of voor anderen. Dat vraagt buiten de gebaande paden denken, tijd en doorzettingsvermogen. En het gaat niet vanzelf. Maar het lukt! Op Schiphol kun je nu al mooie voorbeelden zien.

Circulaire verlichting in Lounge 2

Het valt je misschien niet eens op wanneer je door Lounge 2 op Schiphol loopt. Maar de verlichting is een mooi staaltje circulaire economie. Philips, Cofely en Schiphol hebben vanuit een gedeelde visie en ambitie de handen ineengeslagen. Overal in deze lounge zijn de armaturen aangepast, zodat componenten makkelijker kunnen worden vervangen. Hierdoor wordt de levensduur van de verlichting met wel 75% verlengd.

Circulair zitcomfort

Je gaat er niet bewust anders op zitten, maar ons straatmeubilair is wel bewust anders gemaakt. In het gebied bij de start- en landingsbanen van de luchthaven worden olifantsgras (Miscanthus), vezelhennep en vezelvlas geteeld. Deze gewassen vormen de basis voor diverse ‘biobased’ materialen. Van het miscanthus wordt biobeton gemaakt en van de vezels van vlas en hennep biocomposiet. In het biobased straatmeubilair worden deze materialen op een slimme manier gecombineerd.