Schiphol heeft haar eigen brandweerkorps: Binnen 3 minuten ter plaatse

Voor een optimale brandveiligheid heeft Amsterdam Airport Schiphol haar eigen brandweerkorps. Onder normale omstandigheden is onze luchthavenbrandweer bij een luchtvaartincident binnen 3 minuten na melding ter plaatse. 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Brandweermannen in actie

Snel ter plaatse

Het bestrijden van een vliegtuigbrand is specialistisch werk. De veiligheid van passagiers en medewerkers is voor de luchthaven van groot belang. De brandweer moet dan ook snel ter plaatse zijn met het juiste materieel. De brandweer beschikt over grote brandweervoertuigen, deze heten crashtenders. Om te waarborgen dat de brandweer snel ter plaatse is, zijn er drie brandweerkazernes: Post Sloten, Post Rijk en Post Vijfhuizen. Zodoende bereiken de crashtenders alle banen binnen 3 minuten.

Elke kazerne beschikt over 3 crashtenders met in totaal:

  • 100.000 liter water;
  • 7.000 liter schuim;
  • ruim 2.000 kilo poeder.

Iedere dag een andere brand in oefenvliegtuig FireFly

Het brandweerkorps van Schiphol heeft een heel bijzonder oefenvliegtuig: de FireFly. In het oefenvliegtuig zijn drie vliegtuigtypen: een Boeing 747, DC10 en een Boeing 767. Het is mogelijk om de FireFly aan de buitenzijde in brand te steken met drie motor-, landingsgestelbranden, een gebroken vleugelbrand of een oppervlaktebrand van bijna 860m2. Binnenin de FireFly zijn twaalf verschillende branden te maken. Hierdoor kunnen diverse incidenten goed nagebootst worden.

Tijdens de oefeningen gebruikt Brandweer Schiphol voor het maken van de branden propaan, om de milieubelasting te beperken. Een andere milieubesparende maatregel is dat het bluswater wordt opgevangen en opnieuw gebruikt voor de koeling van de romp.

De FireFly is een zeer goede trainingslocatie; zelfs uit het buitenland komen brandweercollega's voor training en opleiding naar Schiphol.

Brandweer FireFly