Omleiding vanwege gesloten Russische luchtruim: Vlieg je met een grote bocht om Rusland heen?

Vanwege de Russische invasie in Oekraïne is het Nederlandse luchtruim en dat van andere EU-lidstaten gesloten voor Russische vliegtuigen. Dat betekent dat er geen Russische luchtvaartmaatschappijen van en naar Schiphol vliegen. In reactie hierop heeft Rusland het luchtruim ook gesloten voor landen van de Europese Unie. Hierdoor mogen vliegtuigen van Europese airlines zoals van KLM of Air France niet over Rusland vliegen. Wat betekent dit voor vliegreizen naar bijvoorbeeld China en Japan?

Om Rusland heen vliegen

Vluchten die normaal gesproken via het Russische luchtruim vliegen, moeten nu een andere vliegroute nemen. Dit betekent dat je vlucht vanaf Schiphol naar noordelijk Azië langer duurt. De gunstigste route richting deze bestemmingen voert vliegtuigen normaal over Noord-Rusland en Siberië. Nu moeten vliegtuigen de zuidelijkere route over Turkije en het Midden-Oosten volgen, of over de Noordpool via Alaska vliegen. Deze routes kosten extra reistijd en daardoor ook meer brandstof.

Luchtruim sluiten

Het sluiten van een luchtruim voor burgerluchtvaart gebeurt vaker dan je misschien denkt. Dat kan zijn vanwege veiligheidsredenen, zoals in 2019 gebeurde, toen Pakistan het luchtruim sloot omdat er drie gevechtsvliegtuigen waren neergehaald. En in de coronacrisis sloot Marokko het luchtruim om verspreiding van Covid door buitenlandse reizigers tegen te gaan. De sluiting van het luchtruim voor Russische vliegtuigen is een financiële sanctie van de Europese Unie. Het doel is om de Russische economie te raken doordat er geen vrij verkeer van passagiers en goederen mogelijk is.

Toch vliegverkeer?

Ondanks de sluiting van het luchtruim, kan het toch voorkomen dat een vliegtuig vanaf Schiphol naar Rusland vliegt. Bijvoorbeeld wanneer het vliegtuig van een luchtvaartmaatschappij is die nog wel welkom is in zowel het Europese als in het Russische luchtruim. Vorige week vloog bijvoorbeeld een Chinese luchtvaartmaatschappij van Schiphol naar Moskou. Samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat doet Schiphol een beroep op de luchtvaartmaatschappijen om geen gebruik te maken van deze mogelijkheid.

Heb je vragen over jouw vlucht?

Lees ook de vorige blogs

 • Ga goed voorbereid de wachtrij in

  Gepubliceerd op:

  Door de drukte vanwege de meivakantie en personeelstekorten zijn de wachtrijen op Schiphol op dit moment erg lang. Ga je vliegen via Schiphol?

 • Waarom is het druk op Schiphol in de meivakantie?

  Gepubliceerd op:

  De meivakantie is begonnen! Zoals we hadden verwacht, is het erg druk op Schiphol. We leggen uit waarom je tot onze spijt te maken hebt met langere wachttijden.

 • Leuk om te doen met kinderen op Schiphol

  Gepubliceerd op:

  Of je nu moet wachten tot je vlucht vertrekt, of je gewoon een leuk dagje uit wilt. Op Schiphol is voor en na security van alles te beleven voor kinderen.