Nieuws: Beeldbepalend Paleis krijgt tweede leven als bedrijfskantine

Bijna twee decennia lang was het een majestueuze blikvanger voor reizigers in Lounge 1. Maar na 19 jaar trouwe dienst hebben we onlangs afscheid genomen van Grand Café Het Paleis. Een flinke klus, maar we krijgen er ook iets heel moois voor terug.

Gepubliceerd op: 3 januari 2024

Paleis voor Volksvlijt

Eerst maar eens een leuk weetje. Want je bent vast nog niet op de hoogte van het feit dat de ontwerpers zich bij de bouw van Het Paleis lieten inspireren door het Paleis voor Volksvlijt. Dat iconische Amsterdamse tentoonstellingsgebouw werd in 1929 verwoest door een grote brand. Een lot dat ons eigen Paleis gelukkig nooit ten deel is gevallen.

sloop het paleis

Een tweede leven

Sterker, het verhaal gaat zelfs gewoon door. Het Paleis krijgt namelijk met het oog op duurzaamheid en circulariteit een tweede leven. Het bouwwerk gaat naar Maarssen in de provincie Utrecht waar het als bedrijfskantine nog vele jaren dienst gaat doen. De stalen constructie is inmiddels vakkundig gedemonteerd en in de nachtelijke uren vanaf airside binnendoor naar buiten gebracht via het bouwterrein op het Cockpitplein. Een flinke klus, zo bewijst de timelapse in het filmpje hieronder.

sloop het paleis 2

Nederlandse sfeer

We moeten het in Lounge 1 dus voortaan doen zonder dit beeldbepalende gebouw. Maar het goede nieuws is dat we er gelukkig ook iets heel moois voor terug krijgen. Op deze plek gaan we namelijk een gloednieuw All Day Café bouwen, waar reizigers van een typisch Nederlandse sfeer van delicatessen kunnen proeven met een riant uitzicht op alles wat aankomt en vertrekt op de luchthaven.