Innovatief en iconisch: Lancôme herschrijft het pop-upscript

In november 2019 draaide het iconische merk Lancôme zijn allereerste campagne op Schiphol. En aangezien de campagne zich op vrouwelijke millennials richtte, moest deze innovatief, uniek en zeer persoonlijk zijn. Met de juiste mix van tech en touch overtrof de lancering van de nieuwe vrouwelijke geur, Idôle, alle verwachtingen. Pop-ups op Schiphol zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Een feest voor de zintuigen

Idôle belichaamt twee kernwaarden van Lancôme: empowerment van vrouwen en innovatie. Dus over elk detail van de geur werd zorgvuldig nagedacht. Van de unieke vorm van de fles tot de elementen van de lanceringscampagne én het besluit om een pop-up op Schiphol te plaatsen - een van de drukste luchthavens ter wereld, vol reislustige millennials.

De campagne was niet alleen bedoeld om de naamsbekendheid te vergroten, maar ook om gedenkwaardige en boeiende merkervaringen te creëren. Ster van de show? Een pop-upwinkel van 25 m2, vol lekkers voor de zintuigen. Hier ontdekten bezoekers Idôle door een arm in een van de speciale geurcabines te steken, waar het parfum zachtjes op hun polsen werd gespoten.

Empowerde vrouwen konden daarnaast een krachtige slogan op een geurige draagtas of armband met mantra-lint laten drukken, zoals ‘I can, we will’, ‘We are the future’, ‘We are Idôles’ of ‘Stand strong’. Op die manier droegen ze de Idôle-sfeer overal met zich mee.

Tech & touch

Lancôme gebruikte de nieuwste technologie om reizigers bij de campagne te betrekken. Zo werden bezoekers die een QR-code scanden ondergedompeld in een interactieve merkvideo, waarin ze zelf de ster waren. In de pop-up toonde een gigantisch 3D LED-scherm bewegende holografische afbeeldingen van de iconische fles en verschillende merkuitingen. Digitale schermen in de omgeving ondersteunden de campagne.

En technologie reikte ver buiten de pop-up. Met behulp van geolocalisatie en media-geofencing stuurde Lancôme digitale audio- en box-advertenties naar reizigers die Spotify, Deezer en SoundCloud gebruikten in de buurt van de pop-up. In de advertenties werd ze een gratis sample aangeboden, om zo meer bezoekers te trekken. Deze vooruitstrevende aanpak bracht Lancôme nóg dichter bij haar doelgroep.

De campagne kreeg een lokaal tintje toen Lancôme content creëerde met de Nederlandse influencer Lizzy (@lizzyvdligt), die ook content plaatste en op 10 november langskwam om haar ervaringen te delen en de campagne te ondersteunen. Het leidde tot een succesvolle activering, waarin alle elementen van de campagne samensmolten tot één naadloze merkbeleving.

Nieuwe standaard voor pop-ups

De perfecte balans tussen iconisch merk en innovatieve branding waren de sleutels tot succes. Zo steeg de verkoop van de geur op Schiphol tijdens de campagne met 137%. Posts op het Instagram-account van Lancôme werden 29.000 keer bekeken en ontvingen 15.500 likes. Lizzy's posts over de geur op haar Instagram-account bereikten 57.000 volgers, 255.000 impressies en 13.200 interacties.

Lancôme beschouwt de campagne als best practice voor de creatie van een gedenkwaardige merkervaring: boeiende, inovatieve retail, die een nieuwe generatie klanten aantrekt en de grenzen van digitale campagnes verlegt. Het merk geeft Schiphol Media credits voor hun enthousiasme om nieuwe retailuitingen te testen. Door de hechte samenwerking konden ze deze geweldige en innovatieve activering samen tot leven brengen. En jonge vrouwen over de hele wereld kregen een voorproefje van hoe het is om als een Idôle te leven.

‘Merken die een gedenkwaardige ervaring willen creëren, moeten innovatieve en impactvolle retail entertainment in de spotlight zetten. En Schiphol is een geweldige partner om mee te werken aan zo'n campagne.’

Claudia Martins, Marketing Director, Lancôme