Nieuws: De fiets staat voor je klaar!

Pilot deelfietsen op businesspark Schiphol-Oost een groot succes

Ontspannen van afspraak naar afspraak, snel ergens een broodje halen of nog wat beweging voordat je in de trein of bus springt: korte afstanden legt de gemiddelde Nederlander graag af op de fiets. Dat bleek de afgelopen tijd op Schiphol-Oost ook weer, want de pilot met 300 gratis deelfietsen is een groot succes. Vanaf dag één werden de fietsen volop gebruikt door medewerkers van bedrijven in het gebied. Vandaar dat de testperiode wordt verlengd met circa drie maanden. Is ook de tweede fase een succes, dan zal Schiphol zich hard maken voor een permanente deelfietsvoorziening op dit veelzijdige businesspark op de luchthaven.

Gepubliceerd op: 22 maart 2019

De cijfers spreken voor zich

In drie maanden werden er bijna 7.000 ritten gemaakt, met een gemiddelde duur van 17 minuten. Mooie resultaten voor een winterse pilot, die veel goeds beloven voor de (hopelijk) mooiere lente- en zomerdagen. Van de huidige gebruikers springt 37% al dagelijks op een deelfiets en pakt 17% de fiets 1 à 2 keer per week. Uit de enquête blijken de meest genoemde redenen om voor een deelfiets te kiezen: ‘dan ben ik lekker snel bij mijn afspraak in de buurt’ en ‘het maakt reizen tussen bushalte en kantoor nog makkelijker’. Daarnaast springen gebruikers op de fiets bijvoorbeeld om bij de Albert Heijn to go een lunch op te pikken of naar shopping center Schiphol Plaza te gaan.

Smartphone als fietssleutel

Om gebruik te maken van de fietsen, kunnen medewerkers van organisaties op businesspark Schiphol-Oost de speciale deelfiets-app downloaden en zich kosteloos aanmelden via een algemeen bedrijfsaccount. Via een locatieoverzicht in de app zien gebruikers in een oogopslag waar beschikbare fietsen staan in hun omgeving. Vervolgens gebruiken ze de app om een fiets eenvoudig te openen en sluiten.

Pick-up points en ophaalservice

Waar gebruikers ook naartoe rijden binnen Schiphol, ze kunnen hun fiets gewoon achterlaten op hun eindbestemming. Alle fietsen bevatten namelijk een chip die een locatiesignaal uitzendt. Hierdoor weet de ophaalservice precies waar ze achtergelaten fietsen kunnen oppikken. Dat gebeurt een paar keer per dag met een elektrisch busje, dat ze naar de vaste verzamelpunten vlak bij de bushalte en andere belangrijke faciliteiten terugbrengt. Mankeert er iets aan een opgehaalde fiets? Dan wordt hij gelijk gerepareerd.

Schiphol-Oost

Gemêleerd gezelschap op Schiphol-Oost

Businesspark Schiphol-Oost huisvest de meest uiteenlopende organisaties. Je vindt er hotels, app-ontwikkelaars en reclamebureaus, dag- en nachtdiensten vloeien in elkaar over, en allerlei luchtvaartondernemingen hebben hier hun thuisbasis. Die zakelijke veelzijdigheid maakt het gebied uitstekend geschikt voor pilots als deze. Na de succesvolle start van het deelfietsenplan, zetten we de pilot nog even door. In juli maken we de balans op en bepalen we wat de vervolgstappen zijn.

Follow your curiosity. Schiphol-Oost.

Meer weten over het veelzijdige businesspark Schiphol-Oost?

Of bekijk de veelzeggende video’s over de bereikbaarheid, ontwikkelmogelijkheden, faciliteiten en community