Bij netbeheerder Schiphol Utilities: Aanmelden van productie-installaties

Ben je van plan om duurzame energie op te wekken? Schiphol moedigt het opwekken en gebruik van duurzame energie aan!

Als je een productie-installatie gaat plaatsen, dan ben je verplicht om dit bij ons te melden. Daarmee houden wij overzicht op alle duurzame ontwikkelingen, bewaken we de veiligheid van ons distributienet en krijg je van ons belangrijke informatie waarmee je de vergoeding voor teruglevering kunt aanvragen. We helpen je graag bij het aanmelden van jouw productie-installatie via onderstaand aanmeldproces. Stap voor stap nemen we je mee!

1. Aanmelden productie-installatie

Download het aanmeldformulier, sla het op, open het formulier met Adobe, vul het formulier in en druk op de verzendknop onderaan in het formulier.

Aanmelding ingediend, en dan?

Zodra jouw aanmelding bij ons binnenkomt, controleren wij deze op volledigheid. Bij vragen nemen wij contact met je op en maken we samen het formulier compleet. Als alles duidelijk is, nemen wij jouw aanmelding in behandeling. Wij voeren een netcheck uit. Dit houdt in dat we nagaan of er capaciteit op het elektradistributienet is voor de door jouw installatie geproduceerde en terug te leveren elektriciteit. Zodra dit onderzoek is afgerond, krijg je hierover bericht van ons. Hierin informeren we je of jouw aanmelding wordt goedgekeurd of afgewezen.

Lees meer over het aanmelden

Bij goedkeuring van jouw aanmelding ontvang je het volgende:

  • de EAN-code van het Schiphol Gesloten DistributieSysteem (GDS) die hoort bij jouw productie-installatie;
  • een DCO EAN-code (deze heb je later in het aanmeldproces nodig);
  • Een door ons af te geven transportindicatie. Deze ontvang je omdat dit een verplicht document is bij de eventueel aan te vragen SDE++-subsidie.

Belangrijke opmerking: met een transportindicatie geven we je nog geen toestemming voor teruglevering! Hiervoor stellen we later in het aanmeldproces de aansluiting-, transport- en dienstenovereenkomst op of we passen de bestaande overeenkomst aan.

Heb je vragen over dit deel van het aanmeldproces? Neem dan gerust contact met ons op via utilityservices@schiphol.nl.

2. Verplichte vergunningen en richtlijnen

Voor een productie-installatie zijn in het algemeen meerdere vergunningen nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een omgevingsvergunning, bouwvergunning of een hijsvergunning. Daarnaast hebben we te maken met veiligheidseisen en werkzaamheden. Om te achterhalen welke vergunningen voor jouw installatie van toepassing zijn, vragen we je jouw project aan te melden via vergunningen@schiphol.nl.

Nadat je jouw project hebt aangemeld bij het vergunningenloket, wordt dit besproken in het Centraal Overleg Vergunningen (COV). Na dat overleg krijg je te horen welke vergunningen en eventuele onderzoeken nodig zijn en welke informatie je moet aanleveren.

Lees meer over vergunningen en richtlijnen

Als jouw productie-installatie uit zonnepanelen bestaat, heeft het vergunningenloket in ieder geval de volgende informatie nodig:

  • technische specificaties van de zonnepanelen;
  • ligging van de zonnepanelen op het dak;
  • tekening van het gebouw inclusief zonnepanelen (zijaanzicht);
  • tekening waarop de locatie in relatie tot de omgeving goed te zien is (dus in relatie tot verkeerstoren, start- en landingsbanen);
  • stand van de zonnepanelen ten opzichte van de verkeerstoren in verband met schittering.

Het kan ook zijn dat aanvullende onderzoeken nodig zijn. Denk aan het uitvoeren van een zogenaamde ‘glare and glint study’ door een specialistisch bureau (om te onderbouwen dat piloten en medewerkers in de verkeerstoren en aan airside geen hinder van de zonnepanelen ondervinden).

Richtlijnen

De energietransitie op en nabij onze luchthaven brengt extra veiligheidsrisico’s met zich mee. Daarom is er een taskforce Veilige EnergieTransitie (VET) opgericht. Deze taskforce stelt aanvullende richtlijnen op, zoals bijvoorbeeld Basiseisen brandveilige toepassing van PV-systemen. Bij de ontwikkeling van jouw zonnestroominstallatie is het van belang dat je rekening houdt met deze richtlijnen. Meer informatie krijg je vanuit het team Vergunningen.

3. Aanvragen van SDE++-subsidie

In sommige gevallen kun je subsidie krijgen bij de productie van duurzame energie. De Rijkdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) stelt hiervoor de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) beschikbaar. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor deze subsidie. Zo heb je bijvoorbeeld een transportindicatie nodig (die je van ons ontvangt als er capaciteit op het distributienet beschikbaar is). Op de website van RVO vind je meer informatie over de SDE++-subsidie, de voorwaarden en hoe de subsidieaanvraag werkt.

4. Aanmelden productie-installatie bij Liander en VertiCer

Een productie-installatie genereert elektriciteit. Van iedere hoeveelheid duurzaam geproduceerde elektriciteit moet de oorsprong worden geregistreerd. Voor duurzame energiedragers zoals zonne-energie is de naam van dit bijbehorende certificaat een Garantie van Oorsprong (GvO).

VertiCer is in Nederland de instantie voor het verstrekken van Garanties van Oorsprong voor duurzame energiedragers en Certificaten van Oorsprong voor niet-duurzame elektriciteit. Een GvO is het enige bewijs dat energie op een duurzame manier is opgewekt. Een verplichte voorwaarde om in aanmerking te komen voor de SDE++-subsidie is dat je jouw zonnestroominstallatie registreert als productie-installatie bij VertiCer.

Lees meer over aanmelden bij Liander en VertiCer

Voordat je jouw productie-installatie kunt aanmelden bij VertiCer, moet je jouw installatie eerst aanmelden en laten goedkeuren door de voorliggende netbeheerder van het Schiphol GDS: Liander. Dit doe je door een mail te sturen naar zakelijke.klant@liander.nl. In de mail stuur je de volgende informatie mee:

  • onze goedkeuring (mail) op jouw aanmelding van de productie-installatie;
  • de EAN-code van het Schiphol GDS (zit in goedkeuringsmail);
  • de DCO EAN-code (zit in goedkeuringsmail);
  • het opleverdocument dat je ontvangt van jouw installateur of leverancier wanneer de installatie is opgeleverd. Dit mag ook de factuur of de (wederzijds) getekende offerte zijn. In ieder geval moet in het document staan: de volledige capaciteit (het totaalvermogen van de productiecapaciteit, het totaalvermogen van omvormers) en de aansluitlocatie (het aansluitadres) van de productie-installatie. Na goedkeuring door Liander kun je jouw zonnestroominstallatie via de website van VertiCer aanmelden en jezelf registeren als producent van elektriciteit. Een onderdeel van de registratie is dat je een zogenaamde handelaar kiest. In de praktijk zijn dit meestal stroomleveranciers. Schiphol is zelf ook een handelaar, maar alleen voor haar eigen installaties.

Na goedkeuring van jouw aanmelding door VertiCer ontvang je een aanmeldbevestiging waarmee dit deel van het aanmeldingsproces is afgerond. Deze mail ontvangen wij ook. Op basis van deze mail sturen we je (een update van) de bijbehorende aansluiting-, transport- en dienstenovereenkomst die we gebruiken om het te contracteren transportvermogen teruglevering formeel met elkaar vast te leggen. Deze overeenkomst bieden wij via DocuSign aan, zodat je dit online met een digitale handtekening kunt ondertekenen. Nadat de overeenkomst wederzijds getekend is, ontvang je deze automatisch als bevestiging per mail en heb je recht op het afgesproken vermogen.

Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op via utilityservices@schiphol.nl.

5. Aanvragen plaatsing brutoproductiemeter

Om vast te kunnen stellen hoeveel elektriciteit jouw productie-installatie produceert, plaatsen wij een brutoproductiemeter op jouw locatie. We willen je vragen om contact met ons op te nemen via utilityservices@schiphol.nl zodra je de aanmeldbevestiging van VertiCer hebt ontvangen. Heeft jouw locatie meerdere vormen van productie-installaties, dan zullen we een aparte brutoproductiemeter per installatie plaatsen. Het uitlezen van de brutoproductiemeter wordt gedaan door de meetverantwoordelijke van Schiphol Utilities. Voor deze meetdienst en het beheren en onderhouden van de meter brengen wij iedere maand een vast bedrag in rekening. Dit vind je terug op je factuur onder ‘Meetdienst’.

6. Neem contact op met een/jouw energieleverancier

Het is ten slotte belangrijk om een energieleverancier te kiezen en te vertellen dat je een productie-installatie hebt die gaat terugleveren aan het distributienet van Schiphol Utilities. Zij zullen een contract met je afsluiten voor de terug te leveren elektriciteit.
Heb je al een contract met een energieleverancier voor het afnemen van elektriciteit? Dan kan het terugleveren van energie gevolgen hebben voor het bestaande contract. Neem daarom altijd contact op met jouw energieleverancier.

7. Ingebruikname productie-installatie

Als alles geregeld is en jouw installateur de productie-installatie geplaatst heeft, is het tijd om de productie-installatie in gebruik te nemen. Dit is een proces waarin we samen optrekken. Wij controleren voor de laatste keer of de installatie aan alle eisen voldoet. Is dat het geval, dan staat in principe niets meer in de weg om de productie-installatie in bedrijf te (laten) stellen!